Békés Megyei Könyvtár

2023.06.06. 16:12

Új könyveket és kortárs szerzőket mutatnak be Békéscsabán

A könyvről, a kortárs irodalomról és szerzőkről szól most is az Ünnepi Könyvhét.

L. B.

Varga Tamás, Juhász Zoltán és Kertész Zoltán beszélt a csütörtöki és pénteki békéscsabai programokról.

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Megyei Könyvtár számos programmal készül csütörtökre és péntekre, amelyek helyszíne első alkalommal lesz a Munkácsy Negyed, egyrészt a Szent István, másrészt a bibliotéka – ismertették a kedden a Békés Megyei Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.

Varga Tamás alpolgármester elmondta: sokan féltik a Gutenberg-galaxist, hogy a könyv, az olvasás népszerűsége megmarad-e. Szerinte a megszülető művek igényes, minőségi vetélytársai más szórakozási lehetőségeknek. Hangsúlyozta: tartalmas kikapcsolódásban lehet része annak, aki ellátogat a 94. Ünnepi Könyvhét békéscsabai eseményeire.

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán elmondta: a rendezvénysorozat csütörtökön 14 órakor kezdődik a Szent István téren az ünnepélyes megnyitóval. A pavilonoknál lehet cserélni, kölcsönözni – és mivel a legújabb, most megjelenő kötetekből is szerzett be előzetesen az intézmény, azokra rögtön fel lehet iratkozni –, játszani, és többek mellett például a békéscsabai röplabdás lányokkal szintén lehet találkozni, beszélgetni a helyszínen. A bibliotékában 17 órakor dr. Reisinger János irodalomtörténész tart előadást a 200 éve született Petőfi Sándorról.

Pénteken is számtalan program vár az érdeklődőkre – folytatta Kertész Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese. 14 órakor az Ókörös Trió, 16 órakor a Bartók Béla Vegyeskar zenél a főtéren. A könyvtárban 16 órakor mutatják be a békéscsabai Péter Erika Szívverések című könyvét, 17 órakor nyitnak kiállítást a 90 éve Békésen született, Munkácsy-díjas keramikus, Janáky Viktor alkotásaiból, 17.15 órakor bemutatják Janáky Marianna író, költő pályafutását, majd 18 órakor a vésztői származású, Németországban élő Bagó Tünde Ella háborúja című kötetét.

Zárásként pénteken 19 órakor a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy udvarára borudvart, zenés irodalmi estet szerveznek: Vozár M. Krisztián zongoraművész zenél, vendégként érkezik Janáky Marianna költő, Bagó Tünde író és Vöröskéry Dóra író, Laurinyecz László pedig borokat mutat be. Hivatalosan egyébként nem ezzel ér véget Békéscsabán az Ünnepi Könyvhét: hiszen jövő szombaton, 17-én 17 órakor a Szlovák Tájházban mutatják be a Bárka folyóirat legújabb számát, felolvasásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában