Energetikai korszerűsítés

2023.06.30. 06:50

Lecserélik a kazános rendszert a kötegyáni idősek otthonában

Jelenleg egy nagyjából húszéves kazán működik az épületben, gázzal adnak meleget, ezt lecserélnék.

Licska Balázs

Egy elektromos hőcserélő rendszerrel látnák el az idősek otthonát.

Fotó: Shutterstock

Mintegy 90 millió forintot nyert az idősek otthonának energetikai korszerűsítésére az önkormányzat a TOP Plusz keretében – ismertette dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester.

Elmondta, több mint egy éve született meg a döntés, hogy sikeres volt a falu kérelme, azóta viszont jelentősen megemelkedtek az építőipari és az energiaárak is. Ezért a korábbi elképzeléseiket felülírták, áttervezték, hogy mit valósítanának meg a fejlesztés keretében.

Jelenleg egy nagyjából húszéves kazán működik az épületben, gázzal adnak meleget. Ezt lecserélnék, és egy elektromos hőcserélő rendszerrel látnák el az idősek otthonát. Ennek persze van áram-, energiaigénye, amelyet egy ugyanekkora teljesítményű napelemes rendszerrel elégítenének ki, így lényegében nullázva a költségeket.

Hozzátette, hogy tavaly az orvosi rendelőnél is beüzemelték a napelemes rendszert, a hivatal épületére is kerültek ilyen berendezések. A további terveik között szerepel, hogy az óvodánál és konyhánál, valamint a közösségi tér és könyvtárnál is helyezzenek fel napelemeket, hogy ezzel spórolhassanak a rezsiköltségeiken.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában