Hatvanadik évad

2023.06.01. 16:57

Kiváló darabok érkeznek a Gyulai Várszínházba

Június 22-től augusztus 16-ig rendezik meg a Gyulai Várszínház hatvanadik évadát – jelentette be az összművészeti fesztivállal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója és dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő és dr. Elek Tibor mutatta be a hatvanadik évadot Fotó: Kiss Zoltán

Dr. Elek Tibor elmondta, az évad a X. Színházi Olimpia előadásaival kezdődik, amelynek részeként június 22-én bemutatják a Prométheusz'22 című darabot. Június 24-én a Barcelona Flamenco Ballet előadásában tekinthetik meg a nézők a Luxuria című művet. A Jules Verne regényből készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című előadás június 27-én lesz látható Pino Di Buduo rendezésében, a Teatro Potlach társulat előadásában.

Az igazgató elmondta, a Shakespeare Fesztivál Világirodalmi Klasszikusok Fesztiváljává alakul, amelyen Shakespeare mellett számos világirodalmi kiválóság művéből készült darabot láthatnak az érdeklődők. Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját, Csehovtól a Három nővért, valamint a Sirályt is színre viszik. Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációja, Shakespeare III. Richárdja, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában az És Rómeó és Júlia című produkció is műsorra kerül.

A hatodik alkalommal életre hívott Erdélyi Napok keretében a gyergyói Figura Stúdió a Portugál című sikerdarabbal érkezik Gyulára, de látható lesz a Pillanatfelvétel című komédia, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Ken Kesey világhírű Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációjával érkezik Gyulára. Az Aradi Kamaraszínház Amadeussal és a 497 című táncszínházi produkcióval is szerepel majd. A nagyváradi Szigligeti Színház a Csinibaba című zenés előadását a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, míg a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített Caravaggio című előadását a Várszínpadon.

A nemzeti klasszikusaink életművét középpontba állító sorozatban ezúttal Molnár Ferenc Napok lesznek. Ehhez kapcsolódik az évad egyik idei bemutatója is. A Nemzeti Színházzal közösen létrehozott Egy, kettő, három – Az ibolya című előadás két közismert egyfelvonásos Molnár darab bemutatása egy estén, augusztus 16-án. Az előadások rendezője Rátóti Zoltán, a főbb szerepekben pedig a Nemzeti Színház kiváló színészei, például Schnell Ádám, Bodrogi Gyula, Kristán Attila, Rácz József mellett a Színház és Filmművészeti Egyetem diákjait is láthatják majd.

Igazi műhelymunkán alapuló, saját fejlesztésű ősbemutatójuk lesz John Christopher-Wood "GarázsMacbeth" című fergeteges vígjátéka, Árkosi Árpád rendezésében. A szeretnivalóan bolondos Elsie szerepét a Gyulai Várszínház jutalomjátéknak szánja a gyulai Kovács Vanda számára, de jutalomjáték Norm szerepe, a férjét játszó Sipos Imrének is.

Az Aradi Kamaraszínházzal és az Esztergomi Várszínházzal együttműködve hozzák létre Verebes Ernő Pengetangó című darabjának ősbemutatóját, musical-drámaként, Cári Tibor zenéivel, Tapasztó Ernő rendezésében. 

Idén a történelmi tematikát Az aranyember, az Anjou – A liliom útvesztői, a Caravaggio, az Amadeus és A Pál utcai fiúk című előadások képviselik, és számos kortárs magyar szerző művét is színre viszik. A Free Zenei Fesztivál július 7-től 9-ig tartják, lesznek zenés, táncos, gyermek és ifjúsági előadások, illetve megtartják a XI. Irodalmi Humorfesztivált is.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a Gyulai Várszínház hatvanadik évada is rámutat arra, hogy a teátrum milyen jelentős és meghatározó mind a város kulturális élete, mind Gyula karaktere szempontjából, hiszen egy szellemi alkotóműhelyről van szó.

– A kulturális turizmus fontos szegmense az idegenforgalomnak, kulturális turizmus pedig nem elképzelhető az alapértékei mellett mindig kitartó, de a megújulásra is törekvő Gyulai Várszínház nélkül – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában