Testületi ülés

2023.06.29. 16:10

Ingyenes lakossági LED-csereprogram indul Gyulán

Ingyenes lakossági LED-csereprogramot indít a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel együttműködésben a gyulai önkormányzat – döntött csütörtöki ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a lehetőségnek köszönhetően a lakosok ingyen cserélhetik majd a meglévő korszerűtlen izzóikat energiatakarékos LED-izzókra. Kiemelte, a lakosságnak nem kerül pénzébe a csere, és az önkormányzatnak sem kell kifizetnie a LED-fényforrásokat. 

– Az önkormányzat számára a szállítás, az igények felmérése, a tájékoztatás, a raktározás, illetve a fényforrások kiosztása jelent majd költségeket – fogalmazott, majd hozzátette, a lehetőséget mindenképpen meg kell ragadni, hiszen így támogatják a helyi polgárokat, valamint csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsájtását, illetve mérséklik az energia-felhasználást. Az igénylők kétféle foglalathoz kérhetnek izzókat, az E 27 típusú, vastag foglalathoz a régi 100, 75, 60 és 40W teljesítménynek, az E 14-es, vékonyabb foglalathoz pedig a régi 60 és 40W teljesítménynek megfelelő LED-eket. A jogosultsághoz a Gyulán élőknek egy regisztrációt követően okmányokkal igazolniuk kell lakcímüket, valamint azt, hogy áramszolgáltatással rendelkeznek. A regisztrációt a CYEB Kft. végzi az erre kialakított weboldalán.

A testület rendelkezést hozott a költségvetési tartalékkeret felhasználásáról. Dr. Görgényi Ernő elmondta, a tartalék összege összesen több mint 682 millió forint, amiből most mintegy 378 millió forintról határoztak. A legnagyobb részből 200 millió forintból az önkormányzat út- és járdafelújítási programot indít. A képviselő-testület felkérte dr. Csige Gábor jegyzőt, hogy gyűjtse össze az egyéni választókerületi igényeket, készíttesse el a szükséges terveket és szerezze be az engedélyeket, majd pedig fontossági sorrendet is tartalmazó javaslatát elfogadás céljából terjessze be a gazdasági erőforrások bizottsága elé.

További forrásokból a gyermek szabadidős élményközponthoz, a déli iparterület fejlesztéséhez, intézményfelújítási keretre, városüzemeltetési szakfeladatokra, az Erkel Diákünnepekre, a Végvári Napokra, egyéb közművelődési szakfeladatokra, lakásvásárlásra egyaránt fordítanak különböző összegeket. Utóbbi kapcsán kiemelte, az önkormányzati lakásállomány bővítése kiemelt céljuk, hiszen az igények, szolgálati és szociális lakásokra, illetve az átmeneti elhelyezésre jóval meghaladják a rendelkezésükre álló ingatlanok számát. Ezért is fontos, megfelelő helyeken új lakásokat vásároljanak. 20 millió forintból vesznek meg egy lakást, amihez a tartalékból 5,2 millió forint szükséges. 

A céltartalékból 150 millió forint nem használható fel  mindaddig, amíg a képviselő-testület nem dönt a likviditási keret végleges célú felhasználásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában