Rehabilitáció

2023.06.24. 11:58

Démétér házat hoznak létre Doboz-Szanazugban

Új központot hoz létre a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeknek és családjuknak Doboz-Szanazugban a budapesti székhelyű Démétér Alapítvány. Az életmentő csontvelő-transzplantáció hosszú kórházi kezelést és akár több éves izolációt jelent. Az egész családot megterhelő időszak után az érintetteknek segítségre van szükségük, hogy feldolgozzák a betegség éveit. A doboz-szanazugi intézmény ebben nyújt majd segítséget.

Papp Gábor

Sedlák Gabriella programigazgató és Hellner Melitta önkéntes a szanazugi fejlesztés helyszínén

Fotó: Für Henrik

Alapítványunk 2006 óta működteti a Dél-Pesti Centrumkórház területén a Démétér Házat, ahol a transzplantációs osztályon kezelt gyerekek, valamint szüleik kapnak lakhatást és teljes körű támogatást a gyógyuláshoz – nyilatkozta hírportálunknak Sedlák Gabriella. Az alapítvány programigazgatója elmondta, az említett házban tizennégy apartmant alakítottak ki, ahol a transzplantáción átesett gyermekeket, illetve családjaikat el tudják helyezni, illetve a részleges rehabilitáció is ott történik. Az intézményben emellett programokat szerveznek, a teljesség igénye nélkül gyógytornász, dietetikus, pszichológus, lelki gondozó, teljes szakszemélyzet segíti a gyógyulást. A közelmúltban a területen befejezték a kertépítést, a játszótér kialakítását, és ezzel párhuzamosan újabb lehetőségeket kerestek, hogy kiszélesítsék a rehabilitációs lehetőségeket.

– Ez azért is fontos, mert amikor a családok hazatérhetnek a Démétér házból, akkor is szükségük van a segítségre, a támogatásra – tette hozzá a szakember. – Éppen ezért Doboz-Szanazugban egy olyan rehabilitációs központot hozunk létre, ahol ezekkel a családokkal foglalkozunk majd.

A programigazgató kiemelte, nagyon megterhelő, hosszú ideig tartó betegségről van szó, és a családok éppen ezért is nehezebben illeszkednek vissza a korábbi környezetükbe, és ugyanez igaz a gyerekekre is, akiknek ilyenkor már sok mindent szabad, már nincsen annyi minden tiltó listán, mint a gyógyulás megelőző szakaszában.

– Külön szeretnénk a testvérekkel foglalkozni, hiszen ők nagyon hosszú ideig kénytelenek nélkülözni az egyik szülőt, hiszen egyikük folyamatosan ott van gyermekük mellett a steril boxban, és a csontvelő-transzplantáción átesett gyermek testvére maximum a hétvégén találkozhat távollévő édesanyjával vagy édesapjával – fogalmazott Sedlák Gabriella. – Nagyon fontos, hogy ők is tudják, hogy fontos részei a családnak.

A szakember elmondta, a betegek 83 százaléka meggyógyul, de vannak veszteségeik is. Némethné Tóth Szilvia evangélikus lelkész, lelki gondozó, gyászterapeuta az igényeknek megfelelően csoportokat indít majd, hogy segítse a feldolgozást.

A doboz-szanazugi ingatlan 1200 négyzetméteren fekszik, a ház maga 250-300 négyzetméteres, illetve a telken melléképület is található. A programigazgató kifejtette, az ingatlant tíz éve örökölték meg, ami akkor már hét éve üresen állt. Az épületet egy házaspár gondozta, hogy további állagromlás ne következzen be.

Októberre elkészül a felújítás

A doboz-szanazugi ingatlan felújítása már gőzerővel zajlik, a munkálatok várható befejezési időpontja október, amit a tereprendezés követ majd.

– A házban egyszerre öt családot tudunk elhelyezni, és arra törekszünk, hogy a teljes családok számára lehetőséget biztosítsunk – fogalmazott. – A munkát önkéntesek is segíteni fogják, illetve különböző szabadidős programokat szervezünk majd. Lovas táborokba, a Gyulai Várfürdőbe, kenus túrákra egyaránt szeretnénk, ha eljuthatnának a gyerekek és családjaik. Élményeket szeretnénk nyújtani a hozzánk érkezőknek. A foglalkozások kötetlenek, laza formában zajlanak majd, ahogy Budapesten úgy Szanazugban is családi miliő kialakításában gondolkodunk.

Sedlák Gabriella kifejtette, a családok jelentős része nincs könnyű anyagi helyzetben, éppen ezért nyaralási lehetőséget is szeretnének biztosítani számukra.

– Arra törekszünk, hogy minden térítésmentes legyen, a terápiás programok esetében ez már biztosított, a további területeken pedig civil szervezetként keressük a forrásokat – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában