Alapkőletétel

2023.06.03. 14:34

A sétányon Gávai Gaál-szobor épül Lőkösházán

A trianoni békediktátum  aláírásának  103. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, vasárnap ünnepséget tartanak a településen.

Ny. L.

Gávai Gaál Jenő gerendási születésű, Lőkösházán rendszeresen megforduló jog- és államtudományi doktor, politikus volt.

Tíz órakor Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere mond emlékbeszédet, majd a Gávai Gaál Jenő sétány névadóját tartják meg. Ezt követi a sétányon épülő szobor ünnepélyes alapkőletétele. Résztvevők: Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Szebellédi Zoltán, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke és Szűcsné Gergely Györgyi.

Túlnyomórészt Gávai Gaál Jenő gerendási születésű, Lőkösházán rendszeresen megforduló jog- és államtudományi doktor, politikus fáradhatatlan munkájának köszönhető, hogy Elek, Lőkösháza, Geszt, Ártánd és Biharkeresztes nem került 1922-ben a román államhoz. Gávai olyan emlékiratokat, megbízható adatgyűjteményeket és térképeket bocsátott a határmegállapító bizottság rendelkezésére, melyek minden ellenséges, hazug adatot megcáfoltak. Elsősorban ezeknek és érvelésének köszönhetően végül 1922. augusztus 28-án Budapesten a javunkra történt a fellebbezhetetlen nemzetközi döntés.

A mostani alapkőletétel helyén a tervek szerint 2024. június 4-én leplezik le a köztéri domborművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában