Ünnepi futás

2023.06.23. 19:54

300 kilométert futnak a 300. évfordulón Mezőberényben - galériával

Megkezdődött a 300 év – 300 kilométer elnevezésű, másfél napon át tartó ünnepi futás pénteken délben Mezőberényben. A Madarász Lovastanyáról rajtoló és ott is „célba érő” eseménnyel Mezőberény újratelepítésének háromszázadik évfordulója előtt tisztelegnek.

Papp Gábor

Az eseménnyel az újratelepítés előtt is tisztelegnek Berényben.

Fotó: Jenei Péter

– Egy 56 kilométeres túra során Dunai Évivel, a program másik főszervezőjével közösen fogalmaztuk meg először, hogy a 300. évforduló alkalmából érdemes lenne egy 300 kilométeres futást életre hívni – nyilatkozta lapunknak Lestyán Éva, az Alföld Turista Egyesület tagja, főszervező. Mint elmondta, az Alföld Turista Egyesület Mezőberény és a Berényi Futókör az önkormányzattal, illetve a Madarász Lovastanyával közösen rendezi meg az eseményt. Lestyán Éva kiemelte, az említett 56 kilométeres túra alatt mindent alaposan átbeszéltek. A 300 kilométeres távnak van 30 főfutója, akik mindannyian egyenként tíz-tíz kilométert teljesítenek, majd átadják egymásnak a stafétát. Hozzájuk bárki, sportolók, felnőttek, gyerekek egyaránt csatlakozhatnak akár csak 10 méteren, akár 5 kilométeren. A futás éjjeli része, Szent Iván éjjeléhez, az év legrövidebb éjszakájához csatlakozik. Az utolsó futó várhatóan szombaton 17 órakor indul majd.

Mint kiemelte, Gyuláról egy masszőrtanulókból álló csapat is segíti a sportolókat oktatójuk vezetésével, valamint a helyi Vöröskereszt ugyancsak jelen lesz vérnyomás- és vércukorszintmérésekkel.

Dankó Béla országgyűlési képviselő szintén részt vett a futás első etapján.

– A hétköznapokban van szerencsém együtt dolgozni a várossal és a városvezetésével Mezőberényért. Úgy gondolom azonban, fontos, hogy ne csak a dolgos hétköznapokon, hanem az ünnepeken is együtt legyünk, közösen éljük meg ezeket a perceket – emelte ki. – Úgy érzem, és remélem a helyiek is hasonlóan gondolják, hogy picit Mezőberényhez is tartozom. Ezért itt volt a helyem.

Siklósi István polgármester – aki szintén lefutotta az első 300 métert – elmondta, idén ünneplik Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulóját, amelynek apropóján számos programot szerveznek.

– Ehhez a dátumhoz kapcsolódik a 300 év – 300 kilométer elnevezésű rendezvény is, amelynek lényege, hogy összesen 300 kilométert fussunk le, fussanak le a résztvevők.

– Tizenéve nem futottam, de most úgy éreztem, hogy meg kell tennem az ismerősökért, a barátokért, a városért, ezért a település számára nagyon fontos rendezvényéért – fogalmazott. Kiemelte, az ilyen eseményeken összejönnek az emberek, beszélgetnek, ötletelnek, tovább visznek egy-egy gondolatot.

– Nagyon bízunk a helyi civilekben, számítunk rájuk, sokat segítenek, sok feladatot oldanak meg a város életében – hangsúlyozta.

Madarászné Bereczki Zsuzsanna, a program bázisául szolgáló Madarász Lovastanya szakmai vezetője elmondta, maga is amatőr futó, így szinte természetes volt, hogy segítik a rendezvényt.

– Emellett egy civil szervezet a főszervező, és civilként mi is kötelességünknek éreztük, hogy a kezdeményezés mellé álljunk – emelte ki.

Kiegészítő rendezvényként a lovastanyán játszóház, lovaglási lehetőség, lovas kocsikázás, íjászkodás, csocsó, biliárd, pingpong is várta, várja az érdeklődőket.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában