Kerek évforduló

2023.05.20. 19:37

Százévesen is tornával kezdi a napot István bácsi Békéscsabán

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték Kalász Istvánt a rokonok, ismerősök szombaton egy békéscsabai étteremben.

L. B.

A százéves Kalász István; fogadott unokája, Csizmadia István; valamint dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője az ünnepségen. A szerző felvétele

Az önkormányzat képviseletében dr. Bacsa Vendel jegyző a város ajándékával érkezett a rendezvényre: emléklapot, virágot és festményt nyújtott át az ünnepeltnek, aki megköszönte mindenkinek a köszöntést.

A százéves Kalász István; fogadott unokája, Csizmadia István; valamint dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője az ünnepségen. A szerző felvétele

– Nagyon örülök, hogy a Jóisten megadta ehhez az erőt és az egészséget, sosem gondoltam volna, hogy meg lehet élni száz évet – mondta Kalász István. Hozzátette: amikor szombat reggel, tisztálkodás és tornázás után kinyitotta a szoba ablakát, és körülnézett, köszönetet mondott a Jóistennek, hogy megérhette ezt a pillanatot, azt, hogy most is képes ellátni saját magát, illetve, hogy a mai napig jól érzi magát, nem érzi magán a száz esztendőt.

Azt, hogy mi a száz év titka, nem tudta megmondani, de kiderült, hogy 50 éves kora óta minden nap tornázik, és 86 évesen is teniszezett. Mint fogalmazott, mindig próbált alkalmazkodni a világ változásaihoz, figyelte az emberek gondolkodását, mozgását. Kiemelte a szeretet és a béke fontosságát.

Hozzáfűzte, hogy 67 évet élt meg közösen feleségével, aki mindig ellátta jó ételekkel és rendet tartott otthon. A fia Budapesten él, de minden hétvégén ellátogat hozzá, együtt töltik a szombatot, a vasárnapot és a hétfőt. 

Sok munkahelyen dolgozott, volt uradalmi segédtiszt, azt pedig, amikor 1944-ben bevonultak a szovjet katonák, szülővárosában, Tótkomlóson élte át. Ténykedett a mezőgazdaságban, számos gépállomáson vállalt munkát – nemcsak Békésben, hanem az ország más vidékein is –, és 1983-ban ment nyugdíjba. Ugyanakkor ezt követően sem tétlenkedett, a piackutató intézet munkatársa lett, nagyvállalatok elfekvő termékeinek értékesítését segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában