Tizenegy csapat

2023.05.19. 16:30

Fúrnak-faragnak: országos technikaversenynek ad otthont Gyula

Megkezdődött a XXIII. Országos Technikaverseny döntője pénteken Gyulán. A finálé hivatalos megnyitóját a fürdővárosi polgármesteri hivatal dísztermében rendezték délután fél kettőkor, majd a gyakorlati feladatoknak veselkedtek neki az általános iskolás tanulók, míg szombaton az elméleti rész következik.

P. G.

Hazánk számos részéről érkeztek fiatalok.

Fotó: Für Henrik

A megnyitó ünnepségen Csontosné László Anikó, a rendező Gyulai Dürer Albert Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, tizenegy csapat méreti meg magát az országos verseny fináléjában.

Alt Norbert alpolgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kreativitás mennyire fontos szerepet tölt be az emberek életében. Mint elmondta, az a műszaki gondolkodás, amivel a résztvevő fiatalok rendelkeznek, és amit folyamatosan fejlesztenek, nagyon sokat fog számítani a jövőben.

– Akár a problémamegoldás, akár a konfliktuskezelés terén rengeteget jelenthet mindez, különösen, mert néhány évtized múlva olyan helyzettel szembesülhetnek majd, ami nagy kreativitást igényel majd – emelte ki.

Tudásuk legjavát mutatják meg. Fotó: Für Henrik

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója szólt arról, hogy a tehetségek a tudásuk legjavát hozták el a döntőbe, majd kitért a felkészítő tanárok szerepére. Mint kiemelte, a megmérettetés nemes küzdelmet jelent, tiszteletet az ellenfél, alázatot a művelt tudomány iránt. Felhívta a figyelmet az együttgondolkodás fontosságára.

Velner András, a Technikatanárok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, az országos megmérettetés döntőjét már második alkalommal rendezik Gyulán. Hangsúlyozta, a versenynek csak nyertesei lesznek, még ha a helyezések mellett különböző számok is fognak szerepelni. A döntős csapatok pénteken gyakorlati feladatokban adtak számot a tudásukról, amelyeknek a Dürer iskola, illetve az Almásy-kastély Látogatóközpont adott helyet. Szombaton az elméleti feladatok következnek majd számukra.

A fináléban balatonfűzfői, budapesti, tabi, váci, illetve békéscsabai, gyulai, valamint békési iskolák, fiatalok vesznek részt. A megmérettetés keretében kötetlen programot is életre hívtak a résztvevők számára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában