Hazatérés

2023.05.02. 12:16

Kilencvenévesen tért vissza a békéscsabai Petrovszki-tanyára, ahol született

Húsz éve nem volt a békéscsabai, kisréti Petrovszki-tanyán a 90. évében járó Péli János, a minap azonban testvére lányával és fiával, valamint annak feleségével felkereste születési helyét. Hallotta, hogy a romos tanyát Bartolák Mária, a szomszédos Haluskaház tulajdonosa megvette, felújította. A múlt év végén pedig átadták, hogy ezzel is hozzájáruljanak a hagyományőrzéshez és – ápoláshoz. Arra azonban Janó bácsi nem számított, hogy az eredeti állapotot mennyire élethűen vissza tudták állítani.

Nyemcsok László, [email protected]

A Petrovszki-tanyán előtörtek az emlékek is, képünkön Péliné Fülöp Györgyi (balra), Péli József, Péli Magdolna, Péli János és Bartolák Mária

Fotó: Bencsik Ádám

Rengeteg emlék tört elő a Balassi egykori néptáncosából, aki 18 esztendősen hagyta el a várost, és költözött Budapestre. Édesanyja volt Petrovszki, mégpedig az 1868-ban létesített tanya építőjének, a kétszázegy éve született Petrovszki Andrásnak a leszármazottja.

– Én 1933. december 26-án születtem a tanyán, és gyerekként innen jártam gyalog iskolába, ami főként a téli hidegben volt nagyon messze – mesélte. – A Balassiban táncoltam, Bor Miklós oktatott sok társammal együtt. Nagyon jó híre volt a fővárosban is a Balassinak, és egyszer eljöttek Budapestről azért, hogy nyolc táncost a Rendőr Együttesbe vigyenek. Engem is kiválasztottak. Aztán a Honvéd Együttesbe kerültem, később oktattam is a táncot, még 80 évesen is. Csodálatos pályát tudhatok magam mögött, a fél világot bejárhattam.  Nyugdíjasként a Vígszínházban foglalkoztattak, főként kisebb szerepeket, köztük táncosokat kaptam. 

Fotó: Bencsik Ádám

Janó bácsi beszélt arról, hogy az ebédre elkészített brindzás haluska is a gyermekkorát idézte fel, miként az egész tanya berendezése.

– Olvastam arról, hogy akik már jártak a Petrovszki-tanyán a tavalyi átadás előtt, azt mondták, igazi gyöngyszem a kisréti földterület közepén, erő, kisugárzás van benne. Én is így éreztem, és érzem most is, jólesett, hogy hozzám hasonlóan mások is így vélekedtek – hangsúlyozta Péli János. – Bartolák Máriának nem tudom eléggé megköszönni, hogy ilyen szépen felújította az épületet, visszaadta a tanya egykori hangulatát. Nekem pedig egy csodálatos napot szerzett.

Bartolák Mária elmondta, miután megvásárolták az ingatlant, nagy meglepetésére kiderült, hogy a szépapja volt Petrovszki András.

– Anyai ágon én is Petrovszki vagyok, és a családfakutatásunk során bizonyosodott be, hogy a hatodik generációhoz tartozom. Szépapám 1822-ben született, és 1889-ben hunyt el, földműveléssel foglalkozott, gazdálkodott – mesélte Bartolák Mária. – Az épületben többek között található egy tisztaszoba – az akkori szokásoknak megfelelően –, egy kisszoba, konyha, kamra. Fürdőszobát is kialakítottunk, a szabadkéményt pedig újra működésbe hoztuk. Akik ellátogatnak ide, betekintést nyerhetnek abba, hogy miként is éltek ezen a tájon egykoron, az 1800-as években a családok. Ez egy igazi paraszti kialakítású tanya, míg a Haluskaház polgáriasabb, ugyanakkor ott is őrizzük a hagyományokat.

A város turisztikai kincsei közé tartoznak

A békéscsabai Péli Magdolna is nagyon boldog volt, hogy édesapja testvérével, vagyis a nagybátyjával végre ezen a tanyán is találkozhatott.

– Örömteli, hogy évekkel ezelőtt Bartolák Marcsi az egykori Frankó-tanyát is felújította, és Haluskaházzá nevezte el – hangsúlyozta Péli Magdolna. – Lokálpatriótaként csodálatos érzés, hogy sok iskolás csoportot is kalauzol a két tanyán, ezáltal a gyermekek is megismerhetik őseik világát, kultúráját, azt, hogy mivel foglalkoztak, miként éltek. Ez maga az élő hagyományőrzés.   

Opauszki Zoltán, a békéscsabai önkormányzat turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka még a Petrovszki-tanya nyitása alkalmával mondta, hogy Békéscsaba egyik legizgalmasabb turisztikai látványosságának, tartja ezeket a tanyákat.

– Az értékek és hagyományok megőrzésének kiváló példái, a város turisztikai kincsei között ott a helyük – emelte ki Opauszki Zoltán. – Fontos, hogy magánkezdeményezések is előre viszik a város turizmusfejlesztését, valamint az itt élők is olyan pluszt kapnak, ami élményt nyújt számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában