15 millió búzaszem

2023.05.18. 09:42

Folytatják a Magyarok Kenyere programot idén is, Békésben már megvannak a gyűjtőpontok

A gazdák szolidaritásának ünnepe a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, mely egyre szélesebb összefogással zajlik. A mottó idén sem változott: „Egy kenyéren vagyunk.” Ebben az évben hat gyűjtőponton fogadják Békésben a gazdák búzafelajánlásait. Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságára, a békéscsabai székházba is bevihetik zsákokban a terményt a felajánlók. Május 20-án a felvidéki Hanván tartják a Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepséget.

Nyemcsok László, [email protected]

Kozsuch Kornél: „Hat gyűjtőponton és a kamara székházában is fogadjuk a felajánlásokat”

Forrás: BMH

Kozsuch Kornél, a NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, a gyűjtőpontok vezetői, a tótkomlósi malom tulajdonosa, a búza- és lisztadományok szállítói a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepet vállalnak megyénkben. A fogadóhelyek megyénkben: Csabai Raktárszövetkezet, Dombegyházi Agrár Zrt., Kert-Land Kft. (Vésztő), Orosfarm Zrt. (Orosháza), MOROKO-FARM Kft. (Szarvas), valamint Szárító és Tároló Mg. Zrt. (Kondoros).

A Magyarok Kenyeréhez kötődően rajpályázatot írt ki Békés vármegyei óvodások, valamint általános iskolás és középiskolás diákok számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatósága. Érkeznek a művek, remélik, még sokakat érint meg ez a téma, és rajzukban mindezt kifejezik. A pályázatokat május 22-e, 16 óráig kell eljuttatni személyesen vagy postai úton a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságára (5600 Békéscsaba, Csaba utca 3.) Ha a rajzokat borítékban küldik be, írják rá: „Rajzpályázat”.

Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen

– Ha keveset is, de sokan adományoznak gabonát, érvényesül a program mindkét célja – ecsetelte a megyei agrárkamara elnöke. – Vagyis többen vállalnak sorsközösséget a Kárpát-medencei és a békési rászorulókkal, másrészt nőhet a felajánlott mennyiség is. A gyűjtőpontokat úgy alakítottuk ki, hogy mindenki a legközelebbi helyen adhassa le felajánlását.

Kozsuch Kornél kiemelte, tavaly rendkívüli aszállyal kellett szembesülniük a gazdálkodóknak, a termésük nagyságrendekkel alatta maradt a vártnál, de a rászorulók javára jó szívvel, önzetlenül adományoztak gabonát.

– Érvényesült tavaly is Széchenyi István mondása: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” – hangsúlyozta az elnök. – 

Több mint négyszáz felajánló révén jött össze a 39 tonna búzaadomány Békésben, a bajban még feljebb tették a lécet a gazdák. Jóleső érzéssel fogadtuk a Baranya megyei gazdák adományát. Öt tonna lisztet ajánlottak fel a program keretében megyénknek, az aszály itteni kártétele miatt.

Tavaly ők voltak a kedvezményezettek Békésben

Békés Város Szociális Szolgáltató Központja, Élet Másokért Közhasznú Egyesület (Gyomaendrőd), Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ, Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, Biharugrai Településfejlesztő Egyesület, Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, Füzesgyarmati Margaréta Családos Egyesület, Mezőhegyes Szakképzéséért Alapítvány, József Attila Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány (Mezőhegyes), Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete, Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ, Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulat Humán Szolgáltató Központja, Újkígyósi Ezüstág Gondozási Központ, Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Szeghalmi Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye – Kétegyházi telephely, Körösladányi Református Egyházközösség Szociális Otthona, Alapítvány a Kondorosi Általános Iskolásokért, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Család- és Gyermekjóléti Szolgálata, Kétsoprony Község Önkormányzata, Almáskamarás Község Önkormányzata, Dr. Illyés Sándor Óvoda Általános Iskola, Szakiskola Készségfejlesztő Iskola Kollégium és EGYMI (Magyarbánhegyes, valamint Békés).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában