Szakma Sztár Fesztivál

2023.05.03. 19:50

Esterházy is segítette a sikerében a csabai cukrászdiákot

A Szakma Sztár Fesztivál budapesti, országos versenyén az agrár- és élelmiszeripari ágazatban három szakma Békés vármegyei diákjai is kiválóan szerepeltek. Első, második és harmadik helyet is szereztek a fiatalok tudásuknak és felkészítő tanáraiknak köszönhetően. Őket ismerte el díszoklevéllel és ajándékcsomaggal szerdán, Békéscsabán Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke.

Nyemcsok László, [email protected]

Kozsuch Kornél és Szamosi Márk

Fotó: Bencsik Ádám

Kozsuch Kornél a NAK Békés Vármegyei Igazgatóságán tartott ünnepségen kiemelte, a diákok több szakmacsoportban öregbítették Békés vármegye mezőgazdaságának és agrárszakképzésének hírnevét.

– A NAK minden tőle telhetőt megtesz, hogy a tanulók tovább fejleszthessék tudásukat – emelte ki az elnök. – Ennek részeként a szakképzői iskolák témába vágó szakkönyveket kaptak és kapnak, valamint példásul GPS-helymeghatározó berendezésekben is részesültek.

Kozsuch Kornél és Lukács Ákos

Pék-cukrász szakmában Szamosi Márk, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola diákja első, a mezőgazdasági gépészeknél Hegedűs József, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja második lett. Az országos szakmai tanulmányi versenyen a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus szakmában Lukács Ákos, a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium diákja a harmadik helyen végzett. Szamosi Márkot Kovács Sándor és Lipcsei László, Hegedűs Józsefet Magyar Tibor és Fehér János, Lukács Ákost Kovács Róbert készítette fel. A lovászok versenyében pontozóként közreműködött Fekete Krisztina, a mezőhegyesi Kozma Ferenc szakképző iskola oktatója és Podani Norbert, a gyomaendrődi Bethlen Gábor technikum tanára.

Kozsuch Kornél kitért arra, a Szakma Sztár Fesztiválon való részvételre Békés vármegyéből összesen 50 tanulónak, illetve kísérőiknek biztosított lehetőséget a NAK Békés Vármegyei Igazgatósága. Mégpedig a szeghalmi Tildy Zoltán, valamint a füzesgyarmati Kossuth Lajos általános iskolából.

Kozsuch Kornél és Hegedűs József

Szamosi Márk elmondta, a cukrászati gyakorlati részben Esterházy-tortát és Rákóczi-túróst készített. A péksüteményeknél félkilós kalácsot ötfajta, különböző fonásban, sós-karamállás, barackos brióst és fahéjas oroházi banánt. Hegedűs József kiemelte, szántásban, fémmegmunkálásban, erőgépek karbantartásában, üzemeltetésében kellett rátermettségét bizonyítania. Lukács Ákos hangsúlyozta, számítógépes, interaktív feladatokat kaptak, volt ezek közt térképészet, ingatlan-nyilvántartás, térinformatika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában