Tárlat

2023.05.31. 15:36

Beköltözött Munkácsy a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba - galériával

Megérkeztek Munkácsy Mihály ismert és eddig sosem látott festményei a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba. Az intézmény a világhírű festőművész alkotásait a Munkácsy Most című időszakos kiállítás keretében tárja a közönség elé szombattól. A tárlat berendezését szerdán látogatta meg szerkesztőségünk.

Vásári Erzsébet [email protected]

Kedd délután érkeztek meg a Munkácsy Mihály festmények.

Fotó: Für Henrik

Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója elmondta, kedd délután érkeztek meg hozzájuk a Munkácsy Mihály festmények, amiket a szállító cég fel is hordott a múzeum emeleti termeibe. Két teherautóban összesen 53 képet szállítottak a közelgő kiállításra, melyeket hat fő csomagol ki, illetve helyez el a termekben. Hozzátette, az érkezés pontos idejét még ők sem tudták, hiszen az biztonsági okokból titkos információ volt.

A szerdai nap tehát a kicsomagolásról és a képek elhelyezéséről szól, nem is akármilyen körülmények között. A műalkotásoknak ugyanis biztosítanunk kell az állandó 20-22 fokos hőmérsékletet és 48-52 százalékos páratartalmat, valamint a sötétítő függönyökkel a napfényt is távol kell tartani tőlük – árulta el Roszik Zoltán. Folytatta, a tervek szerint csütörtök estére elfoglalja kiállítási helyét minden festmény, illetve a címjegyzékek is párosulnak hozzájuk. Így péntek délelőttre már csak az utolsó simítások maradnak.

Az igazgató részletezte, összesen 72 Munkácsy festmény lesz látható náluk, mondhatni két részletben, hiszen a kiállítási időszak félidejében mintegy 25 darabot lecserélnek közülük. Elárulta, a tárlaton nem csupán a már ismert alkotásokat – köztük az Ásító inast – láthatja a közönség, hanem eddig sosem látott műkincseket is.

Roszik Zoltán elmondta, a festményeket a Munkácsy Alapítvány szállította ki, és annak munkatársai csomagolják is ki azokat, Hedrich Béla, az alapítvány főtitkára vezetésével. Boros Judit művészettörténész a tárlat kurátora, tehát az ő útmutatásával történik az elrendezés. Hangsúlyozta, a múzeum munkatársai nem is érinthetik meg az alkotásokat biztonsági okok, illetve a festmények minőségének megőrzése miatt. Ők tehát már csak onnantól felelnek értük, miután a falakra kerültek.

Babák Mihály polgármester kifejtette, Békés vármegyében Szarvas kultúrát képvisel, már ha csak a szlovákságra, a Vízi Színházra, a múzeumra gondolunk. Ezen kultúrákat és hagyományokat pedig ápolni kell. Hangsúlyozta, Munkácsy Mihály számunkra rendkívül fontos, ő maga például „rajta” nevelkedett. Ráadásul egy olyan művészről van szó, akire mi, magyarok büszkék lehetünk, és nemcsak mi értékeljük őt, hanem az egész világ, ugyanis a legkülönbözőbb helyszínekről kerültek elő festményei, amiket még életében vásároltak meg tőle. A képzőművészetet Munkácsy révén szerette meg. Alkotásai véleménye szerint magukért beszélnek, legyen szó az Ásító inasról, tájképeiről, vagy a cigányságról szóló festményről.

A polgármester elárulta, a Munkácsy Most kiállítás befogadásával Szarvas azt bizonyítja, hogy nem csupán az oktatás és az új iránti fogékonyság tulajdonsága a 300 éves városnak, hanem művészetek iránti érdeklődés, maga a kultúra, és annak megbecsülése is. Végül elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára az egyik festmény kicsomagolásában részt venni. Kérdésünkre kifejtette, nincs kedvence a Munkácsy Mihály alkotások között, hiszen azok mindegyiké egyformán szereti, és bármeddig szívesen elnézegeti. Örömmel tölti el, hogy ha rövid időre is, de otthont adhatnak ezeknek a műkincseknek, és általuk néhány hónap erejéig a festőművész szellemisége lengi be a Tessedik Sámuel Múzeum levegőjét.

Biztonságosan utaztak a Munkácsy alkotások Szarvasra

Hedrich Béla elárulta, a Munkácsy festmények szállításával minden a legnagyobb rendben volt, a szállítási feltételek pedig megfeleltek a biztonsági előírásoknak. Hozzátette, körülbelül fél évvel ezelőtt kezdték el a szarvasi kiállítást szervezni, amely idő alatt többször is megfordultak a Tessedik Sámuel Múzeumban egyeztetések céljából.

A főtitkártól megtudtuk, a kurátor segítségével előzetesen egy terepasztalon tervezték meg a tárlatot és a műtárgyak elrendezését, amin már csak apróbb módosítások történnek a helyszín adottságaitól függően. Végül kiemelte, a szarvasiakkal rendkívül jó együttműködésben tudnak dolgozni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában