Védekezés

2023.05.09. 07:09

Békésben is gyérítik a szúnyogokat

A héten várhatóan 3600 hektáron gyérítik majd földi kémiai módszerrel a szúnyogokat Békés vármegyében.

P. G.

Forrás: Shutterstock

A védekezés Békést, Gyomaendrődöt, Körösladányt, Köröstarcsát, Szarvast és Békésszentandrást érinti majd a tervek szerint.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tavalyinál esősebb időjárás következtében az idei szezonban már április eleje óta fel kell lépni a csípőszúnyogok lárvái ellen. Az elmúlt hónapban biológiai kezelésekkel sikerült megfelelő szinten tartani a szúnyogártalmat, kifejlett szúnyogok elleni védekezésre eddig sehol nem volt szükség. Amíg a tenyészőhelyek hőmérséklete viszonylag alacsony, megfelelő hatékonysággal lehet a lárvagyérítést végezni, azonban ahogy melegszik az idő, és a vizes élőhelyek hőmérséklete húsz fok fölé emelkedik, a lárvák fejlődése felgyorsul, számos faj esetében ez akár egy hét alatt megtörténik.

Az elmúlt hetekben a Tisza, majd a Duna és mellékfolyóik kisebb áradása miatt nagy kiterjedésű tenyészőhelyek alakultak ki, ezekben és az esők miatt összegyűlt vizekben is jelentős mennyiségű csípőszúnyog fejlődött ki. Ezen a héten a sekélyebb víztestekben, valamint a nagyobb kiterjedésű vizek szegélyzónáiban lesz szükség földi biológiai lárvagyérítésre. Várhatóan a jövő héttől kiterjedt légi kezelések is lesznek, a biológiai készítmény granulátumos változatát alkalmazzák majd.

Földi biológiai lárvagyérítést terveznek végezni a szakemberek a Dunakanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében is. Szintén földi technológiás kezelések várhatóak a Velencei-tó környéki lápos élőhelyeken. Békés vármegyében, a Körösök mentén néhány településen már a kifejlett szúnyogok ellen is védekezni kell. Erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról a lakosságot is tájékoztatják. A platós gépjárművekről az esti, éjszakai órákban permetezik ki a gyérítéshez használt szert.

Az átvonuló záporok számos, szervezett módon nem kezelhető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyet hoznak létre közvetlen lakókörnyezetünkben. 

Békés vármegyében a tervek szerint május 10-én, szerdán Békésen 1000, Gyomaendrődön 900, Körösladányban és Köröstarcsán 200-200 hektáron, míg május 11-én, csütörtökön Békésszentandráson 400, Szarvason 900 hektáron zajlik majd a védekezés.

 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában