Fogyasztói árak

2023.05.12. 09:54

A szamóca napi áras gyümölcs lett Békéscsabán, úton-útfélen árulják

Szamócából bőséges a kínálat Békésben, még csak fóliás van ugyan, de itt az import is, ami jóval olcsóbb a hazainál, a szegedi és a budapesti nagybani piacon 800–1000 forint körül adják kilóját. A termelők panaszkodnak is Békésben, hogy ezzel az agyonutaztatott, hűtőből elővett portékával kell versenyezniük a friss, jó illatú, ízű és aromájú földiepreikkel. A fogyasztói árak így képlékenyek, napról napra is változnak.

Nyemcsok László, [email protected]

A fóliás magyar szamócát a boltokban, a piacon és az út mellett is árulják Békéscsabán. Képünkön: Hrobár Brigitta

Fotó: Bencsik Ádám

A városban tettünk egy szamócakört, ami biztos, most a földieper a gyümölcsök királya. Árulják a piacokon, a zöldség- és gyümölcsüzletekben, a multiknál és az utak mellett is. Túlnyomó többségben van a magyar, legalábbis a felirat szerint, importtal igazából nem is találkoztunk, bár a multiknál nem jártunk. A termelőknek van egy sejtésük, hogy ennyi fóliás szamóca nem lehet Békésben. Ezért feltételezik, hogy vagy az importot is magyarként árulják olcsóbban, vagy kicsit drágábban, ha keverik a kettőt. Persze, mindennek a megállapítása, kiszűrése az ellenőrző hatóságok feladata.

– Több termelőtársammal Békésben azon csodálkozunk, miként lehet kilónként akár 1500 forintos áron is kínálni helyben termett földiepret jelenleg, amikor az előállításhoz szükséges inputanyagok jelentősen drágultak az energiához hasonlóan – hangsúlyozta Baji Sándor, békéscsabai  termesztő. – Akik értenek hozzá, az illatáról, a zamatáról megkülönböztetik a magyart a külfölditől, a színük azonban nem sokban tér el egymástól. Többektől hallottam, hogy hazavitték a frissként vett hazait, és otthon egy nap alatt már ehetetlenné esett össze.

Már a sárgadinnye is megjelent az út melletti földieper mellett

Baji Sándorék szamócáját Hrobár Brigitta árulja a Tessedik utcában. Ahogy fogalmazott: a törzsvásárlók nem maradnak el, a forgalmon azonban érződik, hogy többen vannak kint a portékájukkal, és a vásárlók egy része csak az árat nézi, nem érdekli, hogy hazai vagy import-e a szamóca. A fogyasztói árak folyamatosan csökkennek, múlt héten még 3400 forint is volt a földieper kilója, most már kettessel kezdődik az ár mindenhol. Az árlejtmenet a vásárlóknak jó, de kérdés, hogy a termelők behozzák-e a belefektetett pénzt, illetve a munkájukból van-e valamennyi hasznuk.

Bajiné Schmidt Mónika kiemelte, ami megtermett, azt le kell szedniük. Szerencsére régóta benne vannak a fóliás szamócatermesztésben, kialakult egy olyan vevőkörük, ami nagyjából lefedi a termésüket. Más kérdés, hogy milyen áron. Ami pedig megmarad, abból dzsemet főz Mónika.

Bajiék standján már kapható sárgadinnye is, ez még természetesen import, mégpedig spanyol. Ilyenkor, a fóliás sárgadinnyéjük érése előtt két héttel szoktak bemelegítésként spanyol sárgadinnyét hozni, hogy jelezzék, lassan itt az ideje az övékének is.

Békéscsabán a Kórház utcába, a strandhoz és a Lencsési út elejére is ellátogattunk utcai szamócaárusokhoz. Nemcsak békéscsabai, hanem például kétegyházi, szabadkígyósi és újkígyósi termelők is behozzák árujukat, a településükön ugyanis az összes megtermett gyümölcsöt nem tudják eladni.

Készülődik a szabadföldi földieper is       

Mint minden évben, lényegében idén is összeérik a fóliás és a szabadföldi szamóca Békésben. Még úgy is, hogy az utóbbi legalább két hetet csúszik. Gulyás Tamás, kétegyházi őstermelő kiemelte, az áprilisi, hajnali mínuszok miatt az első két kötés elment, így nem tudták a szokásoknak megfelelően április végén elkezdeni a földieper szedését.

– Úgy látom, szombaton és vasárnap már piacképes gyümölcsöt lehet szüretelni, aztán pedig folyamatosan terem a földieper – hangsúlyozta az őstermelő. – Az ár egyelőre rejtély, mert mi is azt látjuk, hogy az importot nagyon olcsón akarják kifuttatni, és ez lejjebb viszi az árakat. Sok az akció a multiknál is, náluk nem számít, ha ez a gyümölcs semmi hasznot nem termel, behozzák máson.

Békéscsabán, az egyik Lencsési úti zöldségesben láttuk, hogy mennyi mindentől függ a magyar fóliás szamóca ára. A méret és a fajta mellett a gyümölcs egységes kinézetétől, a formájától és az állagától egyaránt. Ami biztos, dzsemnek való földiepret az ár alapján már vásárolhatunk – ha nem is túl sokat –, de pálinkának még drága ez a földieper.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában