Békés vármegye

2023.05.17. 18:54

A rovarspecialista gyurgyalag hímek már hordják az ajándékot

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok. A tízezer kilométeres út megtétele után szinte rögtön hozzá is fogtak a költőhelyül szolgáló, hosszú üregeik elkészítéséhez – adta hírül szerdán a nemzeti park.

V. E.

A fokozottan védett gyurgyalag Európa egyik legszebb, legszínpompásabb madara.

Fotó: Szél Antal István/KMNP

Ismertették, a fokozottan védett gyurgyalag Európa egyik legszebb, legszínpompásabb madara. Hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya és feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Az egyik legkésőbb visszatérő faj, csak április végén, május elején jelenik meg. Általában folyók szakadó partjában, homokbányák, kubikgödrök falában alakítja ki költőüregét, melynek hossza akár a két métert is elérheti. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a Hármas-Körös és a Maros mentén költenek, de szép számban fészkelnek a Dévaványai-Ecsegi puszták anyaggödreiben is.

Elárulták, a hím gyurgyalagok násztevékenysége rendkívül érdekes: ajándékokkal, azaz rovarokkal kedveskednek a tojóknak, így akarják bizonyítani, hogy képesek az utódnevelésre. A tojók általában 5 tojást raknak, melyekből 20-22 nap elteltével kelnek ki a fiókák. Ha sok a rovar – ahogyan az idei tavaszon is –, akkor pedig ötnél több tojás is lapulhat a költőüregben. Végül hangsúlyozták, a gyurgyalagok igazi rovarspecialisták, főként repülő rovarokkal táplálkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában