Tiszta a levegő

2023.05.05. 11:32

Ökotündérek és mérőbusz segítik a szemléletformálást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat különleges mérőbusza parkol az orosházi református iskola udvarán napok óta. Kíváncsiak voltunk, hogyan s mi célból került oda.

Cs. I.

A mérőbuszt mutatta Szöllősi-Sebestyén Zita Orosházán.

Fotó: A szerző felvételei

Levegőtisztaságot mérő projektben vesz részt az orosházi református iskola, ezért áll az Országos Meteorológiai Szolgálat különleges mérőautója az udvarukon – értesült szerkesztőségünk. A projekt az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Szöllősi-Sebestyén Zita szemléletformáló szakember a levegőtisztasági projekt kapcsán elmondta, e mérőbuszok olyan helyen tartózkodnak egy héten át, ahol egyébként nincsenek mérőpontok. 

A gyerekeknek tartott foglalkozást Egyed Szilvia.
Fotó: A szerző felvételei

– Oktatási anyaggal megyünk a gyerekekhez, 15 helyszínre, Békés vármegyében összesen három iskolába. Szemléletesen bemutatva arról beszélünk, mit tehetünk a levegő tisztaságáért. Jelenleg mi, hétköznapi emberek sokkal jobban hozzájárulunk a légszennyezéshez, mint az ipar – hangsúlyozta. Fontos, hogy a gyerekekkel arról is beszélgessünk, mivel közlekedjünk, mit tehetünk a kályhába, hogy a levegőszennyezést megelőzzük. Szemléltetjük a jó példákat, van három plakátunk, azokat az iskolák megkapják, hogy az intézménybe érkező felnőttek is tájékozódjanak e témában.

A református iskola ötödikesei is részt vettek a szemléletformáló projektben.
Fotó: A szerző felvételei

Jelenleg a mérőbusz egy héten át végez méréseket az orosházi helyszínen és elemzik az aktuális adatokat a diákok. Előadásokat, foglalkozásokat is tartanak kiscsoportos formában a szemléletformáló szakemberek, arra fókuszálva, hogy ők, a fiatalok mit tehetnek a változásért. Együtt ötletelnek, megoldásokat keresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában