Békés vármegye

2023.04.12. 06:38

Szerdán pótolják a szúnyoggyérítést

Várhatóan szerdán pótolják a szeles és esős időjárás miatt múlt héten elmaradt légi biológiai szúnyoggyérítést térségünkben is.

P. G.

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Mint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából megtudtuk, április 5-én elindult a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A múlt hétre tervezett légi biológiai kezelések az időjárás miatt elmaradtak, ezeket a héten pótolják.

A gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor. A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak. Ezeket április 12-én, szerdán pótolják.

Összesen 3500 hektárnyi, ebből Békésben 500 hektár vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt. 

A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is. A biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik. Kevésbé látványos folyamat, általában lakott területektől távolabb zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában