Testületi ülés

2023.04.04. 09:58

November végére készül el a Kacsa-tó fejlesztése Szarvason

Képviselő-testületi ülést tartottak a napokban Szarvason, amelyen több fontos témát is kitárgyaltak a városvezetők. Szó esett többek között az idei költségvetésről, beszámoltak a hivatal tavalyi tevékenységéről, valamint aláírták a Kacsa-tó projekt kivitelezői szerződését.

Vásári Erzsébet [email protected]

Babák Mihály és dr. Melis János

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Babák Mihály polgármester a tanácskozás elején bejelentette, egy fontos beruházás szerződését írják alá kezdésként, mégpedig a Kacsa-tó projektét. Bődi Péter, a nyertes kivitelező Szarvasi Integrál Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházás költsége nettó 635 millió 348 ezer forint, a befejezés időpontja pedig 2023. november 30., tehát hét hónapjuk van a munkálatokra. 

A polgármester kifejtette, a teljes beruházás bruttó költsége 806 millió forint, amelyből 522 millió forint a területfejlesztés, 284 millió forint pedig a rendezvénycsarnok költsége. 

Hozzátette, ilyen nagy volumenű beruházások ezt megelőzően Szarvason csupán a városközpont- és a szennyvíztelep projekt, valamint a most épülő Erzsébet-ligeti Pavilon voltak.

A szerződés aláírása után dr. Melis János címzetes főjegyző ismertette a napirendi pontok kiegészítését. Pótanyagként felvettek a képviselő-testületi ülés anyagai közé például egy új rendelet a közterületek elnevezéséről és a házszámok megállapításának szabályairól. Szintén pótanyag a gyógyfürdő fizioterápiás kezelőberendezésének beszerzése, illetve a fürdő termálfűtéshez történő csatlakoztatásához szükséges tanulmányterv elkészítése. 

Bekerült egy napirendi pont a kerékpárút területrendezéséről, a Hársfa utca felújításáról, a gazdasági társaságok ez évi üzleti terveinek elfogadásáról, gépjármű várakozóhelyek megváltásáról, Wuxi és Szarvas együttműködési megállapodásáról, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesületének piaccsarnok használatáról, egy belterületi utak fejlesztéséről szóló TOP Plusz pályázatról, a startmunka mintaprogramhoz kapcsolódó ajánlatkérésekről, illetve a Tessedik Sámuel Múzeumba tervezett Munkácsy Mihály kiállítás metartásáról. 

A felsorolt napirendi pontokat a képviselő-testület egyhangúan elfogadta, majd tárgyalásukkor jóváhagyta.

Az előirányzott napirendi pontok közül az 1-es számú az idei költségvetés módosítása volt. Dr. Melis János címzetes főjegyző ismertette, a képviselő-testület február 23-án fogadta el a büdzsét 7 milliárd 195 millió forintos összeggel, ám ezt alig egy hónappal később már módosítani szükséges. A jelenlegi rendeletmódosítás szerint 1 milliárd 763 millió 42000 forinttal nőtt a költségvetés, amelynek az első negyedév végi állása így 8 milliárd 958 millió 426 ezer forint lett.

Babák Mihály hangsúlyozta, a fent említett költségvetési összegbe bekerültek már a tavalyi maradványösszegek, illetve figyelmeztetett, hogy ez a büdzsé tartalmazza a kistérség finanszírozását is, ami rajtuk keresztül fut. Továbbá benne van jónéhány eddig leutalt állami támogatás is, melyek között van munkabérek emelése érdekében, és működési finanszírozásra érkeztek. A bizottságok és a testület tagjai egyhangúan elfogadták a költségvetés ezen módodítását.

Komoly munkát végzett tavaly is a szarvasi hivatal

A napirendi pontok között szerepelt a szarvasi polgármesteri hivatal 2022-es tevékenységének beszámolója is, amit dr. Melis János ismertetett. Elárulta, főjegyzői kötelessége, hogy évente egyszer tájékoztassa a testületet a hivatal munkájáról. Hozzátette, a több mint 60 oldalas beszámoló elkészítésében kollégái is segítségére voltak, főként Horváthné dr. Kepenyes Edit aljegyző.

A beszámolóban – amelynek rövidített változata a hivatal honlapján bárki számára elérhető – részletesen ismertették, hogy milyen erőforrásokkal és infrastruktúrával dolgoznak, a hivatal szervezeti felépítését, valamint azt, hogy az egyes munkavállalók mely tevékenységeket végzik el, és esetlegesen milyen munkaeszközökkel. 

A főjegyző hangsúlyozta, a szarvasi hivatalnak jelenleg nagyon jó szakemberei vannak, és minden területet hozzáértő ember lát el. Babák Mihály hozzátette, a hivatalban nincsenek sokan, de minőségi munka folyik, amire nagyon büszke. Elárulta, évente mintegy 1500 kérelmet és aktát dolgoznak fel, ami igen magas szám. A beszámolót a bizottságok és a testület egyhangúan elfogadta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában