Barkaszentelés

2023.04.02. 11:51

Körmenet Gádoroson: szamárháton vonult a lelkipásztor a hívek körében - galériával, videóval

Virágvasárnapon, Urunk szenvedésének vasárnapján, a gádorosi Kisboldogasszony Plébániatemplomban és annak kertjében 9 óra 30 perckor kezdődött az ünnepi liturgia, barkaszentesléssel és különleges körmenettel. Az evangélium élővé tétele a cél, ezért a lelkipásztor szamárháton vonult a hívek körében. Füles nem először segíti Perlaki György plébános munkáját.

Csete Ilona [email protected]

Szamárháton vonult a lelkipásztor a hívek körében

Fotó: Für Henrik

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az Úr szenvedésének is nevezik ezt a vasárnapot.

Perlaki György plébános e jeles ünnepről így beszélt.

– A húsvéti liturgia az év legfontosabb liturgiája, ami a virágvasárnappal kezdődik. Az ünnepi liturgia Jézus szenvedésének a történetére épül. Így is mondjuk, az Úr szenvedésének vasárnapja. A szenvedéstörténet a szentmisében, a passió éneklésében, esetleg csak felolvasásban ölt testet. Nagyon szép bevezetéssel kezdődik, az úgynevezett barkaszenteléssel, illetve a körmenettel – mondta az atya.

– A körmenet jelentősége, hogy arra emlékezünk, miként vonult be egykor Jézus dicsőségesen Jeruzsálembe tanítványai kíséretében. A nép elismerte, hogy ő a messiás. Ott a hívők pálmaágakat lengettek, miközben Jézus szamárháton vonult, s útjába ruháikat terítették. Jézus elfogadta ezt a hozsannázást. Tudta, hogy a tanítványainak szüksége van erre a fogadtatásra, mert jött utána nagypéntek drámája... - sorolta a biblikus történet lényegét Perlaki György.

Az egyháznak fontos az ifjúság megszólítása, az, hogy milyen szellemben nevelkedik és mit visz magával a felnőtté válás útján. Gádoroson a Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola és a katolikus egyház között szoros a kapcsolat. 

– Az evangélium élővé tételével, itteni szolgálatom 8 éve alatt, minden virágvasárnapon lelkipásztorként a Füles nevű szamáron vonulok be a hívő sereg élén, ahogy annak idején Jézus - hangsúlyozta a plébános, adva magyarázatot a bibliai történet megjelenítésére.

A gádorosiak körmenetét követte a szentmise, a legszentebb áldozat. Az ünnepi alkalom másik legfontosabb lelki eseménye Werner Alajos zeneszerző énekes passiója volt, amely a Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola Gera Gyöngyi tanárnő szervezte pedagógus kara és Vass Gábor kántor közreműködésével hangzott el. Az Úr szenvedésének vasárnapján, a szentmisének ünnepélyes, visszafogott volt a hangvétele.

Füles csacsi a gyerekek kedvence Gádoroson is

 

Füles rutinos szereplője a liturgiának

Füles elnyerte a gádorosiak rokonszenvét. Megtudtuk róla, rutinos szereplője az egyházi alkalmaknak. Csongrád-Csanád Vármegyéből, Szegvárról érkezett Gádorosra a 20 éves kedves állat a virágvasárnapi liturgia idejére. A hétköznapjait olyan állatfarmon éli, ahol turisták látogatják, tehát emberek társaságához szokott. 

Az ünnepi szentmise után nem csak látványként volt jelen Füles, élménysimogatás, csacsigolás részeseivé válhattak a legkisebbek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában