Békéscsaba

2023.04.28. 15:57

Hétvégén vehetik birtokba először a bátrak a kalandparkot a CsabaParkban

Nagyban készültek pénteken a CsabaParkban a kalandparki egység hétvégi nyitására, amikor a nagyközönség számára első alkalommal válik látogathatóvá a kilátó, illetve ekkor üzemelik be a drótkötélpályát, a hófánkpályát, a mászókötélpályát és a mászófalat. A városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője, dr. Zelenyánszki Miklós elmondta, rengeteg érdeklődőre számítanak a visszajelzések alapján, több órás élményt, kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a látogatóknak.

Licska Balázs [email protected]

Dr. Zelenyánszki Miklós cégvezető kiemelte, a lehető legjobb, kimondottan kalandparkok számára készült védőfelszereléseket szerezték be a CsabaPark kalandparki elemeihez /Fotók: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

A CsabaPark negyedik ütemében, a Modern Városok Program keretében megvalósult fejlesztései olyan aktív turisztikai elemeket tartalmaznak, amelyek tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a kilátogató családoknak – mondta dr. Zelenyánszki Miklós, a városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője. 

Azt remélik a beruházástól, hogy növeli a CsabaPark vonzerejét, és hogy nemcsak Békéscsabáról, hanem a környékből is mutatkozik majd érdeklődés a kalandpark iránt.

Mutatta a Körte sori domb tetejére megépült, több mint 14 méter magas kilátót. Innen indul a 272 méteres drótkötélpálya, amely átível a tó felett. Vannak bizonyos kikötések, azaz a bátor jelentkezőnek legalább 150 centiméter magasnak kell lennie, súlyának pedig 50 és 100 kilogramm közöttinek. Fontos, hogy túl erős szél esetén a zipline-nak is nevezett drótkötélpálya nem használható.

Szintén a Körte sori dombon kapott helyet a három hófánkpálya, van két egyenes és egy görbe. Ismertette, hogy ezek három éves kor felett használhatók, a gyermekek akár a szülővel együtt is csúszhatnak. A domb oldalában lévő négy sárga csúszdát egyelőre nem helyezik üzembe. Ezeket ugyanis valamelyest átalakították, és újabb tanúsítási eljárást kell lefolytatni, mielőtt használhatóvá válnak, a tervek szerint nyáron.

A magaslati kötélpályáról elmondta: két pályát alakítottak ki, az alsón a 150 centiméter alattiak, a felsőn pedig a 150 centiméter felettiek mehetnek. 

Ő is többször végigment rajta, szerinte el lehet tölteni a pályákon akár egy órát is, és rendkívül izgalmas, amikor 4-5 méter magasságban szinte a semmibe lép ki az ember. Hangsúlyozta: akkor sincs probléma, ha esetleg valaki megijed és nem megy se előre, se hátra, hiszen biztonságosan le lehet hozni.

A 14 méter magas mászótorony két oldalán lehet mászni: sok fogási lehetőség közül választhatnak a jelentkezők, a köveket sűrűn helyezték el. Erőnléttől és súlytól függ szerinte leginkább az, hogy milyen gyorsan teljesítheti a falat az érdeklődő.

– Mindegyik kalandparki elemnél lesz képzett kezelőszemélyzet, akik kötelező oktatást tartanak a csúszások, a mászások előtt – emelte ki dr. Zelenyánszki Miklós. A cégvezető hozzátette, hogy a drótkötélpályánál, a mászókötélpályánál és a mászófalnál muszáj védőfelszerelést viselni, minden szükséges kelléket biztosítanak. A lehető legjobb, francia gyártmányú, kimondottan kalandparkok számára készült felszerelést szereztek be, hiszen a látogatók biztonsága az elsődleges.

Mindegyik elemnél lesz kezelőszemélyzet

A május 1-jei hosszú hétvégén, azaz szombaton, vasárnap és hétfőn 9 és 18 óra között vehetik legelőször birtokba az érdeklődők a CsabaPark kalandparki elemeit. A cégvezető elmondta, hogy a közösségi oldalon érkezett jelzések és kérdések alapján sok érdeklődőre számítanak. A tervek szerint a jövőben szintén hétvégéken lesznek elérhetők ezek az elemek, de csoportok előzetes bejelentkezése alapján akár hétköznap is nyitva tartanak.

Jegyeket a Körte sori fogadóépületben, a bormúzeumban lehet váltani az egyes elemekre, de kombinált tikettet szintén kínálnak, amellyel mindegyik kipróbálható. Az árak meghatározásakor figyelembe vették, hogy milyen díjak vannak más itthoni kalandparkokban, az árakat bőven azok alatt szabták meg.

Hozzátette: az elemek azért nem használhatók ingyenesen, mert kell kezelőszemélyzet is az üzemeltetésükhöz, és a város cégeként nonprofit jelleggel szeretnék kitermelni az ő fizetésüket. Csak az első hétvégén 13-an fognak dolgozni a területen. Emellett az eszközökre ugyancsak komoly karbantartási előírásokat határoztak meg, azokat évente felül kell vizsgálni, amely szintén költséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában