Biológiai

2023.04.24. 12:13

Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése Békésben is

Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése Békés vármegyében is – tájékoztatta hírportálunkat a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

P. G.

Fotó: MW-archív

Mint hírportálunkhoz eljuttatott közleményből megtudtuk, a folyók kisebb áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése. Az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezelések voltak a folyók mentén és a Balatonnál, kiegészítésként földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek. Kora tavasszal mindenütt hatékonyan lehet védekezni a folyadék készítmény légi úton történő kijuttatásával, azonban a záródó lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést. Először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

A következő napokban légi úton juttatnak ki ilyen granulátumot Békés vármegyében a Körösök mentén, a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, valamint a Tisza-tónál. Folyadékpermetezésre a Velencei-tó térségében, valamint egyes növényzettel kevésbé fedett Tisza menti területeken történik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában