Ünnepség

2023.04.22. 19:54

Felújították, átadták Komlóson a szlovák közösségek házát - galériával

Tótkomlóson, a városnapi rendezvénysorozat keretében a felújított szlovák közösségek házát is átadták szombaton. A város testvértelepüléseinek a delegációi is a helyszínre érkeztek e jeles alkalomra.

Cs. I.

Balról: Erdős Norbert, Zsura Zoltán, Paulik Antal szlovák szószóló avatta fel a szlovákok közösségi házát. Fotó: Bencsik Ádám

A helyi szlovák önkormányzat megkapta 2006-ban az akkori városvezetés és a képviselő-testület jóvoltából azt az ingatlant, ami fontos bázisa lett a komlósi és a környéken élő szlovák civil szervezeteknek. Sok rendezvény kapott és kap helyet az épületben. Az évek során a nemzetiségi önkormányzat mellett négy szlovák szervezet is otthont kapott ebben az ingatlanban, kihasználtsága maximális, esedékessé is vált a felújítása, bővítése.

Laukó Zsuzsanna, a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, 2020-ban elkezdődött a munka, a felújítás négy üzemben valósult meg. Először 9 millió forintot nyertek tetőfelújításra. Majd 1,5 millió forintból kicserélték a nyílászárókat. A 2021-ben nyert 1 millió 385 ezer forintból a konyhát felújíthatták, a szennyvízelvezetést pedig korszerűsíthették. Tavaly az ingatlan bővítésére pályáztak, sikerrel. 15 millió forintból megvehettek egy szomszédos ingatlant, azt is felújították, raktárként szolgál. Szeretnék a fejlesztőmunkát folytatni: szociális helyiségek, öltözők kialakítása, az udvar burkolása, nyitott szín állítása a cél. Így válhat az ingatlan igazi közösségi térré.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő gratulált a komlósi szlovákoknak. Felidézte, milyen források érkeztek az elmúlt 12 évben a városba és megjegyezte, négyszeresére emelkedtek a nemzetiségek támogatása.

– Tótkomlósi szlovák felmenőkkel, országgyűlési képviselőként közösen, szívből kell ennek örülnünk. A szlovákok Tótkomlóson a jövőben is számíthatnak rám, mint a választókerület más települései. Itt is megbizonyosodtam minden látogatásomkor, hogy milyen elkötelezettek az itt élők a múltjuk, hagyományaik ápolásában. Ehhez én is partnerük kívánok lenni – mondta a politikus.

– Nekünk a szlovákság létformánk. 277 éve 80 szlovák család népesítette be Komlós pusztát. Nekünk az a feladatunk, örökségeinket megőrizzük, megbecsüljük. Ez a helyszín erre a legalkalmasabb. Használjuk, töltsük meg tartalommal – ezt már Zsura Zoltán polgármester tette hozzá a szalagátvágás előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában