Védekezés

2023.04.06. 12:06

Elkezdődik a biológiai szúnyoggyérítés Békésben

Várhatóan a napokban, előreláthatólag csütörtökön elkezdődik a biológiai lárvagyérítés Békés vármegyében is.

Papp Gábor, [email protected]

Archív fotó

Március eleje óta országszerte, így Békés vármegyében is rovarbiológusok elemzik a szúnyoglárvák és a kifejlett szúnyogok számát. Mostanra a Körös mentén kialakult szúnyog-tenyészőhelyek alkalmassá váltak a lárvák fejlődéséhez, ezért első lépésként biológiai módszerrel lépnek fel a szakemberek a szúnyogok ellen – tájékoztatott megkeresésünkre a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Mint kiemelte, Békés vármegyében a Körösök mentén április 6-án repülőről biológiai lárvagyérítés várható. A biológiai eljárás során egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt természetes fehérjét alkalmaznak.

Ilyen fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. A szúnyoglárvák elfogyasztják ezt a fehérjét és elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, még az árvaszúnyogokra is. A biológiai lárvagyérítés kezdete rendszerint tavasszal történik. Ez egy kevésbé látványos folyamat, általában lakott területektől távolabb történik.

A biológiai módszer akkor alkalmazható hatékonyan és célzottan, ha ismertek a csípőszúnyogok legnagyobb tenyészőhelyei. 

2020-ban a katasztrófavédelem elindított egy feltérképezési programot, amely részenként a Körösök vidékén is felderítették a jelentős szúnyog-tenyészőhelyeket.

A biológiai módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, ellenük a kémiai szúnyoggyérítésnek nevezett irtószeres permetezés jelent megoldást, azonban az egyelőre nem indokolt. Amennyiben a települések belterületén sor kerül ilyen munkára, arról tájékoztatást fogunk adni.

A szúnyogok többsége tojás állapotban telel át. Ezek a tojások viszonylag jól viselik a hidegebb teleket is, ezért egy enyhébb tél nem hoz érdemi változást a tojások számában. 

A szúnyogok fejlődését és számát a tavaszi és a nyári időjárás befolyásolja. Csapadékos és meleg időben akár két hét alatt komoly változások lehetnek a vármegyében jelenlévő szúnyogok számában. A szúnyoggyérítést emiatt nem lehet hónapokkal előre megtervezni, csupán egy-másfél héttel lehet előre tervezni. A vármegyében dolgozó rovarbiológusok folyamatosan elemzik a helyzetet, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy hol, mikor, milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, minden hétfőn közzétesszük a katasztrófavédelem weboldalán.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes kifejtette, magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy a közeljövőben kevesebb szúnyoggal találkozzunk és sikeres legyen a szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában