Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

2023.04.20. 14:01

Az iskola sikere a tanítványok sikeressége - 90 éves lett a gimnáziumi képzés

Díszközgyűlésen ünnepelték az orosháziak a gimnáziumi képzés 90 évét csütörtökön. Megtelt a Petőfi művelődési központ színházterme, ahova érkeztek egykori és jelenlegi tanítványok, pedagógusok, mecénások, partnerintézmények képviselői, hogy méltón megemlékezzenek arról, hogy 90 évvel ezelőtt Musulin Béla és Péterfia Zoltán megteremtették Orosházán a gimnáziumi képzés alapjait.

Csete Ilona [email protected]

Élő legendákkal, tudósokkal, művészekkel, közéleti személyekkel, diákokkal ünnepelt a Táncsics

Fotó: Bencsik Ádám

Egy kisfilmet vetítettek le, amely az elmúlt három emberöltőnyi időszakról készült összeállítás, majd az iskolazászlóra szalagot kötöttek azok, akik több szálon kapcsolódnak az iskola múltjához és jelenéhez. A Táncsics gimnázium történelmi zászlaját, az úgynevezett baglyos zászlót Csepregi Ilonka néni készítette, majd lánya, Jantos Istvánné kötött rá szalagot a jeles évfordulókon. Most unokája, Madarász Dóra, a gimnázium egykori tanulója, jelenleg kiváló pedagógusa folytatta ezt a hagyományt. Majd Musulin Béla alapító igazgató családjának képviseletében Musulin Miklós kötött szalagot.

Árusné Erős Krisztina igazgató köszöntőjében visszautalt a kisfilmre, ami bemutatta a Táncsics alapításától napjaink azt a fejlődést, s azokat a nagy tanáregyéniségeket, elhivatott iskolavezetőket, amik, s akik által a középiskola a régió meghatározó oktatási intézményévé vált.

Sitkei György professzor adott át díjakat
Fotó: Bencsik Ádám

– Iskolánk mindig érték- és kultúrateremtő volt. Büszkék vagyunk tanárainkra, diákjainkra, akik továbbviszik a Táncsics hírnevét a nagyvilágba. Sok egykori diák ül most e sorokban, tudósok, orvosok, művészek, sportolók, bajnokok, közéleti személyiségek, üzletemberek. Mindannyian táncsicsos álmaikat váltva valóra érték el sikereiket. Ma különösen büszkék ők, az egykori tanítványok, a tanáraik és azok a fiatalok, akik a következő évtizedek szereplői lesznek – mondta az igazgató. Napjaink nagy változásaira utalva arról is beszélt, ma már nem az az alapkérdés, hány tudós kerül ki az iskolából, hanem az, képesek-e helyes válaszokat adni a jelenlegi kihívásokra, hogyan tudnak olyan fiatalokat útjukra engedni, akik majd sikeres, elégedett és boldog felnőtté válnak.

Dr. Blahó János címzetes igazgató, a Vinculum Egyesület elnökeként osztotta meg gondolatait. Személyes kitekintésében elárulta, 38 év fűzi a Táncsicshoz diákként, tanárként, majd 26 éven át igazgatóként. Ez idő alatt 4,5 ezer diák szerzett érettségit s kapott értékes muníciót sikeres életéhez. Az oktatási intézmény sajátos filozófiája, lelkülete, küldetéstudata így foglalható össze: az iskola sikere a tanítványok sikeressége.

Büszkeséggel tölt el, hogy ez a filozófia a jelenben is jellemzi az orosházi Táncsics gimnáziumot

 – mondta a címzetes igazgató.

A díszközgyűlésen olyan táncsicsisták is felszólaltak, akik egy-egy évtizedet képviselve emlékeztek vissza korosztályukra: például a nemzetközileg is elismert szaktekintély, dr. Sitkei György professzor, dr. Kaáli-Nagy Géza világhírű nőgyógyász professzor nevében felesége, dr. Gulyás Olga, majd Kovács Gábor bankár, ismert művészetpártoló. Az őt követő évtizedről vallott a kiváló szakjogász, több sportág elkötelezett híve és támogatója dr. Letavecz Ilona, majd Hudák Mariann viseletkészítő, dr. Szabó Ádám és dr. Szuromi Lilla kutatók.

A jelenben öregbítik a Táncsics hírnevét

A jelenben is vannak tehetséges diákok, akik már gimnáziumi tanulmányaik alatt is öregbítik a Táncsics hírnevét. Képviseletükben Varga Szilárd osztotta meg a gondolatait, majd dr. Sitkei György rendkívül nagylelkű felajánlását, a tudományos közművelődésért díjat adta át Bába Kamillának és felkészítőjének, Mikulás Rolandnénak és Gabnai Editnek; Varga Lászlónak és felkészítőjének, Seres Erzsébetnek; Lestyán Lilla Edinának és Seres Erzsébetnek; Dani Regina Jázminnak és Szemenyei Tamásnak.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában