Figyelmeztetés

2023.03.18. 06:50

Nem akarja elhagyni Békést az influenzajárvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében közölte, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján csaknem 63 ezren fordultak hazánkban influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a múlt héten. Bár a vármegyék többségében már csökkent, Békésben még mindig nőtt a beteglétszám, a kórházainkban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Nagy Szilvia; [email protected]

A legfrissebb adatok szerint március 6. és 12. között az országban több mint 275 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük csaknem 63 ezernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az érintettek fele gyermek, több, mint 28 százaléka pedig tinédzser, illetve fiatal felnőtt. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében van.

Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője elmondta, az arányok Békésben is hasonlóak, a legtöbb beteg a gyerekek és a fiatalok közül kerül ki. 

Jellemző tünetek a magas láz, az izom- és ízületi fájdalom, a torokfájás, a száraz köhögés, a rossz közérzet, a gyengeség. 

Kiemelte, influenzához hasonló panaszokat más vírusok is okoznak, például a koronavírus, az RSV, azaz a légúti óriássejtes vírus, illetve a náthavírus. Csupán a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni, mivel találja szemben magát a szervezet.

– Bármi is okozza a betegséget,  mindenképpen otthon kell maradni, hogy elkerüljük mások megfertőzését. Pihenés, bő folyadékfogyasztás javasolt, emellett házilag is alkalmazható tüneti szerek használhatók, például láz- és fájdalomcsillapítók, torokfertőtlenítők, orrcseppek, vitaminok – sorolta Sonkoly Iván, hozzátéve, komolyabb, vagy elhúzódó tünetek esetén fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, súlyos szövődményeknél pedig kórházi kezelés indokolt.

A szakember hangsúlyozta, az idei tél nem volt elég hideg, a vírusok könnyű terjedésének feltételei emiatt is adottak.

– Az influenza a Covid alatti maszkhasználat és távolságtartás miatt is háttérbe szorult az elmúlt két-három évben. A mostani járvány várhatóan április végére, május elejére cseng le. Az időseknek, krónikus betegeknek érdemes továbbra is maszkot hordani a zsúfolt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában