Fejlesztés

2023.03.16. 16:50

Megújultak a békési református templom nyílászárói

Befejeződött a békési református templom nyílászáróinak felújítása, illetve részleges cseréje – tájékoztatta hírportálunkat a helyszínen Molnár Máté.

P. G.

Polgár Zoltán, Molnár Máté és Gellén János elmondták, több szempontból is fontosak a megújult nyílászárók

Fotó: Für Henrik

A békési vezető református lelkipásztor csütörtökön Polgár Zoltán presbiterrel, a református egyházközség gazdasági bizottságának vezetőjével és Gellén Jánossal, az egyházközség főgondnokával közösen mutatta be a fejlesztést.

Molnár Máté hírportálunknak elmondta, a beruházás még elődje, Katona Gyula időszakában kezdődött, 2021-ben. A célra 15 millió forintot nyertek a kormány által kiírt pályázaton. Molnár Máté kitért arra, hogy a templom külső része korábban szinte teljesen megújult, a rekonstrukciós munkálatokból azonban akkor kimaradt a nyílászárók felújítása, valamint szükség szerinti cseréje.

Az ablakok és az ajtók is megértek már a fejújításra, ezért is pályáztunk a kormány által kiírt lehetőségre

 – tette hozzá a lelkipásztor. Molnár Máté kifejtette, a beruházás eredményeként a békési gyülekezet tagjai számára komfortosabbá válik a templom épülete, a fűtés, a rezsiköltségek szempontjából költséghatékonyabb lesz az épület. Hozzátette, a templom az Örökségvédelmi Hivatal által korábban elfogadott és jóváhagyott terv alapján újult meg. A beruházás rövid távú eredményeként az ajtók és ablakok modern, a mai kornak megfelelő, költséghatékony működést biztosító nyílászárókká váltak a cseréknek és javításoknak köszönhetően, így több évtizedre biztosított azok megfelelő műszaki állapota.

A kivitelezés során harmincöt fa kültéri ablak, valamint öt fa kültéri bejárati ajtó újult meg, illetve szükség esetén a formai elemeket is cserélték a restaurátori terv alapján

 – fogalmazott a lelkipásztor.

Molnár Máté kérdésünkre kifejtette, a közeljövőre is vannak már fejlesztési terveik. Tovább szépítik majd a templomkertet, ahová ősszel új növényeket telepítenek. Emellett már egyeztetnek a templom szőnyegének cseréjéről, amivel kapcsolatban már felvették a kapcsolatot egy olyan nagyváradi céggel, amely templomszőnyeg készítésére szakosodott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában