Népszokások

2023.03.18. 08:17

Megérkeztek a tavasz kapunyitói Békésbe

Régi megfigyelések szerint Sándor napjával kezdődik az az időszak, amikor megérkezik a jó idő.

Beol.hu

Fotó: nkp.hu

Sándor, Kappadókia püspöke a III. században élt nagy tudású férfiú volt, akit keresztény hite miatt börtönbe zártak, ám szabadulása után Jeruzsálem püspökének választottak. Közel négy évtizedes püspöki szolgálat után a rómaiak ismét börtönbe vettették. Magas korával nem törődve válogatott kínzásokkal gyötörték, végül 251. március 18-án ima közben halt meg.

– Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható – tartja a népi mondás. Egy másik szerint: Sándor napja ma vagyon, átbillegtem a fagyon.

A legismertebb időjárási regula szerint Sándor, József és Benedek, zsákban hozza a meleget. Ha eszerint alakult az idő, akkor valamennyi gazdának tüstént meg kellett kezdenie a szántást, illetve a mezőgazdasági munkálatokat.

Az Alföldön ezt a napot tartották alkalmasnak a fehérbab vetésére, Bukovinában ez a nap a zab és az árpa vetési ideje volt. A Dél-Alföldön sokfelé Sándor napján hajtották ki először a nyájat a juhászok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában