Tudáspróba

2023.03.18. 09:38

Kvíz: Ön mennyit tud az alvással összefüggő tényekről?

Március 15-én nem csak az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeltük, hanem erre a napra kapott nemzetközi napot többek között a fogyasztóvédelem, a fókavadászat-ellenes mozgalom és az alvás is. Mi most utóbbiról hoztunk egy kis kvízt; nézzük, ki mennyire van otthon ebben a támában!

G. Cs.

Fotó: Shutterstock illusztráció

1.
Napjainkban már kevesebbet alszunk, mint elődeink 100 évvel ezelőtt. Megközelítőleg mennyivel?
2.
Az őzek és lovak 3-3 órát, az elefánt pedig napi négy órát képes csak aludni. A zsiráf vajon mennyit szunyókál?
3.
Az alvással összefüggésben van egy extrém betegség, mely az elalvással járó kontrollvesztéstől való félelemről szól. Az ebben szenvedők egyszerűen képtelenek rávenni magukat az alvásra. Hogyan nevezzük ezt a betegséget?
4.
Az újszülött baba miatt egy újdonsült kismama és apuka sok órányi alvástól búcsúzhat el az első egy évben. Mekkora ez a szám?
5.
A regisztrált leghosszabb, alvás nélkül töltött időszakot egy Randy Gardner nevű fiatal állította fel 1964-ben. Mennyi volt ez az időszak?
6.
Van egy hormon, ami éjszaka, alvás közben szabadul fel, és segíti a gyerekek gyors növekedését. Hogyan nevezzük ezt a hormont?
7.
Napjainkban az emberek 12%-a fekete-fehérben álmodik. Mekkora volt ez a szám a színes tv megjelenése előtt?
8.
A világ legaluszékonyabb állata képes akár 11 hónapot is aludni egyhuzamban. Melyik ez az állat?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában