Konzultáció

2023.03.13. 13:56

Kitárgyalták az önkormányzat ügyeit Szarvason

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének regionális konzultációs napjának adtak otthont hétfőn Szarvason, a Lengyel-palotában. A program vitaindítóval kezdődött, majd szakértők közreműködésében tárgyalták ki a település ügyeit, tapasztalatait és terveit.

Vásári Erzsébet

Babák Mihály, Boros Tamás és ifj. Becsey Zsolt, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza vezették a beszélgetést. Fotó: Vásári Erzsébet

Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója elmondta, civilszervezetük lényegében hazánk független szakpolitikai agytrösztje, amely azzal foglalkozik, hogy szakmai javaslatokat ad a mindenkori döntéshozóknak, politikusoknak, cégvezetőknek és intézmények vezetőinek olyan szakpolitikai témákban, mint például a gazdaságpolitika, a vállalkozásfejlesztés, az oktatáspolitika, valamint azt egészségügy. Tehát minden olyan nagy témában, amely az ország sorsát meghatározza.

Az igazgató kiemelte, az Egyensúly Intézetben nem foglalkoznak napi politikával, így például azzal sem, hogy ki nyeri a választásokat, vagy éppen melyik politikus mit mondott előző nap. Céljuk a segítségnyújtás a mindenkori döntéshozók számára különböző szakmai anyagokkal és javaslatcsomagokkal. Ennek keretében pedig fontosnak tartják azt, hogy ezek a javaslatok ne csupán elméleti szinten szülessenek meg, hanem sok helyi döntéshozóval beszélgessenek és cseréljenek tapasztalatot, mielőtt összeállnak a fent említett csomagok.

Boros Tamástól megtudtuk, a következő szakpolitikai javaslatuk arról szól, hogy egy ideális helyzetben mi az önkormányzatok szerepe Magyarországon, mi az állam szerepe, melyek azok a feladatok, amiket jobb, ha az önkormányzatok látnak el, és melyek azok, amikért jobb, ha az állam felel. Ebben a témában konzultálnak ebben az időszakban a lehető legtöbb polgármesterrel, és ezért tartottak Szarvason most egy konzultációs napot. A várost ugyanis egy jó kiindulópontnak tartják a téma feldolgozására. Hozzátette, Békés vármegyét gyakran hanyagolják gazdasági befektetők, illetve döntéshozók, éppen ezért gondolták úgy, hogy jó ötlet itt kezdeni ezt a konzultásió sorozatot. A fent említett témáról pedig Babák Mihállyal, a szarvasi képviselő-testület tagjaival, illetve a környező települések polgármestereivel és intézményvezetőivel beszélgettek.

Az igazgató elmondta, fontosnak tartják, hogy az általuk alapból látott országos adatokon túl lássanak helyi problémákat és felvetéseket is. A hétfői nap pedig arról szólt, hogy Szarvas és a környező települések kérdéseit átbeszéljék. További állomásaik lesznek például Tatabánya és Érd, de a lényeg, hogy végül az egész országot bejárják.

Boros Tamás elárulta, a sorozat végén a településeken felmerült ötletek alapján készítenek egy javaslatcsomagot, amiből lesz egy szakpolitikai kiadvány is. Ezt pedig átadják majd a legfontosabb budapesti politikai döntéshozóknak, így például az adott minisztériumnak, vagy államtitkároknak, és elküldik minden parlamenti pártnak is. Ezt ugyanis később használhatják törvénymódosításokban, interpellációkban és javaslatokban is.

Babák Mihály polgármester elmondta, minden önkormányzat azon gondolkodik a mindennapokban, hogy miként lehet jobban csinálni a dolgaikat. Most pedig van egy kutatóintézet, amely az önkormányzatokkal és a gazdasággal foglalkozik, és a településvezetőkhöz hasonlóan abban gondolkozik, hogyan lehet jobban, okosabban és bölcsebben eljárni az adott ügyekben. Az Egyensúly Intézet pedig nem csupán egy irodából próbálja meghatározni, hogy mi lenne a jobb, hanem tapasztalatokat és véleményeket gyűjt be a településeken.

Kedvező változásokat tapasztal Babák Mihály

Babák Mihály kifejtette, helyes dolognak tartja a közös gondolkodást. A konzultáción pedig felvetődött például az a kérdés, hogy ők hogyan vélekednek az állam és az önkormányzat feladatmegosztásáról. Úgy gondolja, a törvény ezt jól rendezte, számukra éppen elég az a feladat, amit kaptak. Vannak azonban olyanok, amiket jobb, ha nem az önkormányzatok csinálnak. Ilyen például az oktatás, amihez érteni kell, és megfelelő szakembereknek kell végezni. Továbbá kifejezetten jónak tartja, hogy a közigazgatás átkerült a kormányhivatalokhoz, mert így szakemberek végzik az ügyeket, akik helyben és azonnal tudnak segíteni az emberek ügyintézésében.

A polgármester hangsúlyozta, vannak tehát kedvező változások. Jelenleg számukra fontos kérdés az egészségügy, illetve az adók beszedésének a kérdése, amelyek rendbetétele időt igényel. Hozzátette, azt is véleményezték, hogy munkahelyek csupán a gazdaság fejlesztésével teremtődnek, amihez viszont szükséges a jó úthálózat. Végül hangsúlyozta, Szarvason és környékén most arra készülnek, amit Orbán Viktor miniszterelnök a napokban bejelentett, mégpedig Békés vármegye gazdaságfejlesztésére. Bízik abban, hogy ez mihamarabb elindul és megvalósul, és így nem leszünk már elmaradott régió, és rövidesen olyan gazdaságunk lesz, ami itt tartja az embereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában