,,Tuskó vagy korszakos zseni?”

2023.03.05. 16:35

Gabnai Csaba a semmiből egy kis birodalmat hozott létre Békésben

A lyukas cipőből kilépve egy kis birodalmat épített fel Békésben. Elsőre arrogánsnak tűnik, de közelebbről megismerve egy kőkeményen dolgozó vállalkozó szenvedélye, elhivatottsága, küldetéstudata süt le róla. Gabnai Csaba szerint mindenki számára nyitva az út felfelé, de lefelé is. Kellő alázat és tisztelet nélkül azonban nincs út, csak lefelé. A vállalkozóval sikerei hátteréről is beszélgettünk.

Nyemcsok László

Gabnai Csaba szerint mindenki számára nyitva az út felfelé, de lefelé is, kellő alázat és tisztelet nélkül azonban nincs út, csak lefelé

Fotó: Für Henrik

– Facebook-bejegyzésben vetette fel egy posztoló: egy Gabnai-féle tuskó hogy tud boldogulni, amikor az intelligens cégek becsődölnek? Nem sérti ez, és mi a válasza az adódó kérdésre: tuskó vagy korszakos zseni? 
– Nem sért, az elismerő gratulációk mellett naponta kapok hasonló megjegyzéseket. Azt válaszoltam, cáfolhatatlan, hogy egyszerű tuskó vagyok, nincs sok eszem, nincsenek kapcsolataim, helyettük vannak céljaim, elveim, hosszú távú stratégiai elképzeléseim a jövőm minden területén. Az elért eredmények úgyis önmagukért kell, hogy beszéljenek. Ezekből az elmúlt időszakban és terveim szerint a jövőben sem lesz hiány. 

– Azt már ön posztolta, szerencsés, hogy Békésben élhet és dolgozhat, ami Monaco vagy Monte Carlo gazdasági erejével is versenyezhet. Nem túlzás, polgárpukkasztás ez? 
– Örülök és büszke vagyok arra, hogy Békés megyei vagyok. Meg szeretném mutatni, hogy egy hátrányosnak mondott helyi gazdasági környezet – amennyiben az álmok, a célok a helyükön vannak – ugyanolyan jó helyszín, mint országunk gazdaságilag előrehaladottabbnak tartott megyéi. Én imádom, hogy itt élhetek és az lehetek aki vagyok, nem cserélnék még Cristiano Ronaldóval sem. 

– Piti kisvállalkozónak vallja magát, ennek ellenére elévülhetetlen érdemei, eredményei vannak. Felsorolná ezeket? 
– Békés megyében elsőként létrehoztunk egy olyan vidéki éttermet Brill Bisztró néven, melyet az akkori legrangosabb étteremkalauzok az ország legszűkebb szakmai élmezőnyébe soroltak. Elnyertük többek között a Magyarország év étterem-tulajdonosa, Magyarország év vidéki étterme címet. Békéscsaba belvárosának első új építésű kereskedelmi szálláshelyét építtettem Hotel Brill néven. Ezzel egy küldetést teljesítettünk, megtörtük az addigi téves elképzelést, miszerint Békéscsabán gazdaságosan szálloda nem működtethető. Békés megye egyetlen privát kézben lévő ipari inkubátorcsarnokát hoztam létre, és a tulajdonomban van, jelenleg hosszú távon Közép-Európa legnagyobb építőipari vállalkozása, a Stavmat bérli. Orosháza – mely szülővárosom – belvárosában az Alföld Szálló lebontását követően 15 évig húzódó szálláshelygondját sikerült megoldanom, egy újonnan épített, 25 szobás belvárosi hotellel, amely jelenleg is a cégem tulajdonában áll. Békés megyében az első olyan vegyes hasznosítású ingatlant építettem, melyben egymás mellett helyet kapnak hotelszobák, apartmanok és bérlakások, melyet jelenleg medencés apartmanokkal bővítünk. Békéscsabán a rendszerváltást követően az első engedélyt kapott önálló bérgarázstömböt építtettem fel. Ugyancsak az első önálló városi bérlakástömböt építtettem a sétálóutca bevezető sarkának telkén egy nagyobb üzlethelyiséggel, melyet Magyarország legnagyobb motorosbolt-hálózata, a SOX Kft. bérel. 

– Békéscsabai hotelében egymást érik a korábbi sportpályafutása legrangosabb elismerései. Mi a közös meglátása szerint a sportban és az üzleti életben? Utóbbiban is le kell győzni másokat, át kell rajtuk gázolni, hogy ön legyen a király? 
– Egy hónapja jutott eszembe, hogy az én sportolói díjaim anyám padlásán porosodnak már 25 éve. A még egyben maradt darabjaikat leszedtem, és „tárlatot” állítottam ki belőlük a hotelben. Móni, a feleségem azt mondta, ha ezeket a porfogókat ide kiteszem, elválik. Orosházán tradicionális japán kjokusin karatéval kezdtem, majd Szentesre kerültem Brezovai Sándor mesterhez. Innen vonultam be érettségit követően rögtön a másfél éves sorkatonai szolgálatra, shihan Furkó Kálmán kezei alá, az akkori legendás mélységi felderítő zászlóaljhoz. Itt ejtőernyős katona lettem. Innen hívtak be a magyar karateválogatottba. Nemzetközi szintű eredményeim voltak, de úgy éreztem, ki kell, hogy próbáljam magam a show-szerű, ringben zajló küzdelmekben. Huszonhat évesen sportágat váltottam, jött is mindjárt három-négy megsemmisítő, kiütéses vereség. Olyan súlyosak voltak, hogy az ilyenkor szükséges CT-vizsgálatoknak kellett kizárni, hogy nincs a koponyában vérrög. Ekkor tért haza Szabó Sándor, aki addig a magyar ökölvívó-válogatottnál edzőként dolgozott. Meggyőzött, hitet adott, hogy folytassam. Egy évre behúzódtunk a békési edzőterembe, majd világbajnokot legyőzve tértünk vissza. Az új sportágamban is magyar válogatott lettem, és jöttek nemzetközi sikerek. Hat ország nyílt bajnoki címe, világ- és Európa-bajnoki dobogók. A király kérdésre azt szeretném elmondani, hogy aki akár a sportban, akár az üzleti életben királynak érzi magát, az keveset látott a világból. Mindenki számára mindig nyitva az út felfelé, de lefelé is. Kellő alázat és tisztelet nélkül azonban nincs út, csak lefelé. 

– Kisvállalkozóként miként tud talpon maradni, sőt még fejlődni is a jelenlegi gazdasági válságban? 
– A kisvállalkozás nem gazdasági erőt jelöl, hanem egy objektív gazdálkodási forma, én abban dolgozok, csak abban vagyok hiteles. Véleményem szerint egy kisvállalkozásban rejlő lehetőség határtalan, amelyben az álmod, a szenvedélyed kell, hogy megvalósuljon. Ha ez társul gazdasági potenciállal és kellő szakmaisággal, a vállalkozásod sikeres lehet. Egy kisvállalkozás nem pénzügyi befektetés. Nagymértékű személyes közreműködéssel, jelenléttel, rengeteg munkával működtethető sikeresen. Ezért úgy gondolom, ha eléri az optimális méretét, mennyiségi határkorlátait, akkor a saját magad, a család és a hozzád hű, megbízható munkatársak munkaerő-kapacitása végessé válik. Ekkor, ha vállalkozásod erejére alapozva nem kezdesz kisbefektetővé válni, hosszú távon motiválatlan kényszervállalkozássá leszel. A jól felépített vállalkozás és az egymástól függetlenül gazdaságosan működő, passzív jövedelmet eredményező befektetések – mivel azok már nem igényelnek folyamatos személyes közreműködést – együtt eredményezhetnek egy kisvállalkozás, családi gazdálkodás számára határtalan lehetőséget és további gazdasági perspektívát. A folyamatosan hullámzó gazdaság esetén, amikor az általad működtetett vállalkozás hullámvölgybe kerül, a jól felépített befektetések jelentik a stabilitást. A jó idők arra valók, hogy a vállalkozás megfelelő tartalékokra és passzív jövedelmet eredményező befektetésekre tegyen szert, a nehéz időkre. Az én ideám az egyszerűen élő, keményen­ dolgozó, önmagát és vállalkozását fejlesztő ember. Gyűlölöm, megvetem és lenézem a sznobizmust. Számomra egy befektetés értékét az határozza meg, hogy az mekkora jövedelmet eredményez, és hány generáción át képes fennmaradni. 

– Megosztó figura, többen funkcionális analfabétának tartják, mások követendő példaképnek, ahogyan a semmiből egy kis birodalmat épített fel. Többen azt írták, tananyagnak kellene lennie. Mit szól ehhez? Elárulja a titkát, vagy megtartja magának, hogy ne neveljen ki konkurenciát? 
– Ha felkérnek előadást tartani, például a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, mindig úgy kezdem, hogy nincs semmiféle gazdasági vagy pénzügyi végzettségem, mezőgazdasági szakközépiskolát, majd rendőrtiszti főiskolát végeztem. Igazából funkcionális analfabéta vagyok, a nevemnél nehezebb kérdésre nemigen tudok válaszolni, de az érem másik oldalán ott vannak az elért eredmények. Egy sportolót a sportsikerek, egy kisvállalkozást pedig az elért gazdasági eredmények minősítenek. Ahhoz, hogy boldogulj, nem kell korszakos zseninek lenni, viszont kellenek stabil célok, elvek, szenvedély és elhivatottság. 

– Valamit biztos nagyon tud és jól csinál, mert tavaly rangos állami kitüntetésben részesült. 
– A Magyar Köztársasági Érdemkeresztet kaptam meg, ez számomra is meglepetés volt. Többnyire közigazgatásban dolgozóknak és közéleti szereplőknek ítélik oda, ezért különösen büszke vagyok arra, hogy egyszerű piaci szereplőként megkaphattam. 

– Ha valaki segítséget kérne egy kisvállalkozás indításához, mit tenne, mondana neki a siker legfőbb összetevőiről? 
– Úgy gondolom, ha egy motivált fiatalembernek van egy álma, szenvedélye, és azt ­szeretné vállalkozóként megvalósítani, fontos, hogy a környezetében megkeresse olyan sikeres vállalkozás tulajdonosát, aki rendelkezik kellő gyakorlati tapasztalatokkal, és már bizonyított. Kérje fel, ő pedig mentorálja, segítsen, mondja el véleményét az elképzeléséről. Aki ezt megtagadja, az rá nézve szégyen, az egy igazi senki. Ha engem megkérnek, igyekszem a legjobb tudásom szerint segíteni, válaszolni. Mert tudom, jó néhány éve még én szorultam hasonló véleményekre, segítségre­. 

– Mennyi idő kell egy igazi, gazdasági potenciált felmutató kisvállalkozás felépítéséhez, egy vagy több generáció? 
– Igazi gazdasági erőt képviselő kisvállalkozást felépíteni egyetlen emberöltő nem elegendő, több generáció egymásra épülő felelős munkája szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön hazánkban nyugat-európai mércével is versenyképes kisvállalkozói szektor. 

– Nem akarja esetleg könyvben megírni pitisége történetét? Ha igen, ön szerint kasszasiker vagy bukás, gazdasági, életfilozófiai egyetemi jegyzet vagy egy kultúrszenny lenne? 
– Jelenleg egymást érik a divatos, öltönybe csomagolt, önjelölt, nincstelen pojácák, gazdasági tanácsadók, azok előadásaik, könyveik. Ezekkel szemben fontosnak érzem, hogy legyen Magyarországon olyan hiteles médiafelület, ami bizonyítottan sikeres kisvállalkozásokat mutatna be. Informálna, inspirálna bennünket. Szükségesnek érzem, hogy az ilyen emberek jelen legyenek, segítsék azt, hogy hazánkban fejlődjön, magasabb szintre kerüljön a kisvállalkozáshoz kapcsolódó kultúra. Ezért úgy érzem, szükség van rám is, és egy általam megírt könyvre. A fent leírtak adnák a lényegét: megőrizve kisvállalkozói szintünket, de a minőségi befektetések által már jelentős gazdasági erőt képviselve pitiként naggyá válni. Lehet, hogy csak több generáció alatt, de nemzedékek szakmai életét töltené meg tartalommal, közös célokkal. Szeretném, hogy a könyv a kisvállalkozások terén hiteles, amellett tanulságos, érdekes és motiváló legyen. 

A Gabnai Csabával készült Podcast-beszélgetésünket ITT hallgathatja meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában