Mensa HungarIQa

2023.03.23. 06:35

Békéscsabán is várja az intelligens embereket az egyesület

A magyarok legintelligensebb 2%-át tömörítő Mensa HungarIQa Egyesület idén ünnepli harmincadik születésnapját, már Békéscsabán is megalakult helyi csoportjuk.

Gy. R.

Az egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése

Forrás: Shutterstock

A szervezet, amelynek tagjai között több híresség is van, a jeles évforduló alkalmából országos rendezvénysorozattal, IQ-napokkal és helyszíni tesztírási lehetőségekkel népszerűsíti az intelligenciát és a problémamegoldó gondolkodás fontosságát. Az IQ napok  során kvízekkel, logikai játékokkal és fejtörőkkel, az intelligencia érdekességeit bemutató előadással készülnek a szervezők az ország több megyeszékhelyén, ez alkalommal Békéscsabán is, március 25-én 10 órás kezdettel a GM Tánciskolában.

Békéscsabán a Mensa HungarIQa Egyesület helyi csoportja idén februárban alakult Varga Róbert vezetésével. Róbert számára nem ismeretlen a társadalmi szerepvállalás, hiszen a BRSE technikai igazgatójaként ismert és aktív szereplője a város sportéletének. 

Mint mondja, az egyesület Budapesten napi szinten szervez különböző előadásokat és programokat nem csak Mensa tagoknak, illetve az ország több pontján is igyekeznek megoldani azt, hogy tagjaik találkozzanak. Varga Róbert ismertette, ez idáig Békés vármegye egy „szürke folt” volt, tavaly novemberben rendezték meg az első mensa IQ tesztírást, ami kitelepült a megyeszékhelyre.

Sok embernek visszatartó erő az, hogy egy másik városba kell elutazniuk azért, hogy megírják a tesztet. Emellett a Mensa központ részéről is igény volt arra, hogy Békéscsabán is legyen helyi csoport. Ennek elindításához 10 fő kellett, végül 16 fővel alapítottuk meg a közösséget fogalmazott.

Varga Róbert elmondta, a céljuk, hogy a március 25-ére szervezett tesztírással újabb tagokkal bővüljön a csoport és a többi helyi Mensa-közösséghez hasonlóan itt is létrejöjjön, fejlődjön egy élénk szellemi közeget kínáló, egymást fontos kérdésekben segítő társaság.

Népszerűsítik az intelligenciát, mint értéket

A Mensa egy közel 145 ezer tagú nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában azzal a céllal, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. Az egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Magyarországi szervezete az 1993. március 20-án alapított, idén jubiláló Mensa HungarIQa. A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira. A szervezet igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, nem utolsó sorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában