Koszorúzás

2023.02.24. 18:27

Tisztelegtek a Magyar Sámsonok emléke előtt

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-e. Békéssámsonban is koszorúztak pénteken.

Cs. I.

Erdős Norbert és Annus István

Fotó: Für Henrik

Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Annus István polgármester és a Békéssámsoni Nemzeti Fórum helyezte el az 1956-os kopjafánál és Annus István volt polgármester emlékművénél az emlékezés virágait.

A sámsoni polgármester, ifjú Annus István visszaemlékezésében a Magyar Sámsonokról mesélt az emlékműnél, arról, hogy fiatalon, 1951-ben édesapja és húsz társa a Rákosi rendszer ellen kinyilvánította véleményét. Röplapokat készített és terjesztett éveken át, eljuttatva azokat a fővárosba is. Lebuktak 1955-ben, az ellenállási mozgalom húsz fiataljára összesen 186 év börtönbüntetést szabtak ki. Annus Istvánt és Zöld Imrét halálra ítélték. Négy hónapon keresztül voltak a siralomházban, végül 1963-ban szabadulhattak. 

Annus István volt Békéssámson első, szabadon választott polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában