Békés vármegye

2023.02.13. 12:02

Különleges keresztnevek: megszületett Laurent és Marcselló, de Nazira és Zejnep is

Linett, Nazira, Zelina, Eliot, Laurent, Marcsello – ilyen különleges keresztneveket is adtak tavaly gyermekeiknek szüleik vármegyéink településein. Ugyanakkor voltak, akik a hagyományokat követték, és az István, a Sándor, illetve a Mária, a Nóra mellett döntöttek.

Licska Balázs, [email protected]

Viszonylag sokszor adnak nem egy, hanem két keresztnevet gyermekeiknek a szülők.

Fotó: Shutterstock

Nyolcvan sarkadi gyermek született tavaly: 44 fiú és 36 lány. A városházától kapott információk alapján kijelenthető: a szülők előszeretettel adtak különleges keresztneveket gyermekeiknek, egy név sem szerepelt feltűnően sokszor a listán.

Egyszerre jött a Nataniel és a Béla

A fiúk közül négyet anyakönyveztek Krisztián, hármat László, kettőt-kettőt pedig Zalán és Nolen néven. Egy-egy fiú kapta a Medox, az Emir, a Nataniel, a Brájen, az Eliot, a Laurent – és mellé a Demir –, az Imánuel, a Dorel, az Ahmed, a Bájron, a Marcsello – és mellé a Noel – nevet. De született Domán, Mirán, Dusán és Félix is. A hagyományosok közé lehet sorolni a Zsoltot, a Bélát, a Lajost, a Gábort, az Attilát, az Istvánt, a Mátyást, a Ferencet és a Pált. Előfordult, hogy a szülők a tradicionálisnak mondhatót és az idegennek tűnőt ötvözték, amikor az első és a második keresztnévről határoztak.

A lányok közül hármat anyakönyveztek Linett, kettőt-kettőt pedig Zoé, Léna és Nara néven. Több keresztnevet lehet az idegennek hangzók közé lehet sorolni – ilyen a Zelina, a Neszrin, a Lizbett, a Larina, a Lorina, a Florencia, a Tifani, a Zejnep –, a különlegesek közé – mint a Szidónia, az Édua, az Anasztázia, a Lia és a Szófia –, de azért hagyományosak is előfordultak, mint az Emma, a Lilla, a Viktória, a Dóra, a Sára, a Nóra, a Mária, az Enikő és az Erika.

Duplázott István, triplázott Hanna

Az előző évben 64 vésztői gyermek látta meg a napvilágot, 35 fiú és 29 lány. Két-két fiú kapta a Sándor, a Levente, a Milán és az István nevet – vagy első vagy második keresztnévként –, és a hagyományosok közül előfordult egy-egy Lajos, József, Károly, Péter és Zoltán is. A különleges fiúnevek közé sorolható a Rikárdó, a Lorik és a Larion. Egynél több lány kapta a Kincső, a Lilla, a Hanna és a Bella nevet, szintén első vagy második keresztnévként. A tradicionálisok közé kell sorolni a Vésztőn adott nevek közül a lányok esetében a Szilviát, a Rékát, az Annát, a különlegesek között szerepel az Alana, a Linett, a Nazira, a Lolita és a Jordána.

Tizenhat kötegyáni gyermek született

Tavaly 16 kötegyáni gyermek született, hét fiú és kilenc lány. A fiúk közül ketten is megkapták első keresztnévnek az Áront, a többiek pedig a Zsigmondot, a Noelt, a Milánt, a Viktort és Laurentet. A második keresztnevek közül különleges a Brendon. A lányok első keresztnevei között szerepel a Debóra, a Zorka, a Kincső, az Emília, az Izabella, a Bíborka, a Zsófia, az Adél és a Szófia, a második keresztnevek között pedig az Azra, az Enikő, a Jázmin, a Mária, a Hanna és a Lara. A községházától kapott listából kiderült: a 16-ból tíz gyermeknél első és második keresztnevet is adtak a szülők.

A trendeket követik a hagyomány helyett

Méhkerékre az előző esztendőben tíz gyermek született, nyolc fiú és két lány. Két fiú kapta az Olivér nevet, valamint a György is kétszer fordul elő – egy fiú esetében első, egy esetében második keresztnévként –, a különlegesek közé sorolható a Brájen, a Kevin és a Filip. Mindkét lány két keresztnevet kapott, Nóra Jázmin és Viktória Ingrid néven anyakönyvezték őket. Elmondható: bár Méhkerék román nemzetiségi település, a szülők inkább a trendeket követik.

Ment az Olivér, a Panna és a Léna

Füzesgyarmaton 35 gyermek született tavaly: 20 fiú és 15 lány. Divatosnak mondható az Olivér, mivel három fiút is erre a névre kereszteltek, emellett két István fordult elő. Túlzottan különleges nevek nem voltak a fiúk esetében, mivel a többiek a Zsombor, a Bence, a Zoltán, a Roland, az Ákos, a Marcell, a Péter, a Csanád, a Dominik, a Barnabás, a János és a Márkó nevet kapta, legfeljebb az Alex, a Maxim vagy a Krisztofer mondható annak. Kedvelt a lányoknál a Panna és a Léna, két-két gyermek kapta ezt a nevet. Különcnek tűnhet a Norina, az Elizabet, a Mia és a Mira, ezen nevek mellett a Petra, a Boglárka, az Abigél, az Anna, a Kornélia, a Sára és a Réka fordult elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában