Költségvetés

2023.02.08. 13:53

Javított Gyomaendrőd helyzetén a rezsitámogatás

A város idei költségvetésének első fordulós tárgyalása volt az első, és talán a legfontosabb napirendi pont a napokban tartott gyomaendrődi képviselő-testületi ülésen – ismertette Toldi Balázs polgármester.

V. E.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Mint azt kifejtette, az energiaárak komoly többletköltséget jelentenek az önkormányzatnak és intézményeiknek. Elárulta, a 2023-as költségvetéssel már tavaly elkezdtek foglalkozni, és elkészítették annak tervezetét. Ez utóbbiban a többletköltségük nagyságrendileg 250 millió forintot tett ki. Megemlítette, hogy ezen összegbe sok dolgot kalkuláltak a rezsiköltségektől kezdve a béremelésekig. A bizottsági üléseken azonban a képviselő-testületi tagokkal igyekeztek kihúzni azokat a nem kötelező feladatokat, amelyek elengedhetők a város működésének fenntartása érdekében.

Toldi Balázs elmondta, januárban azonban jó hír érkezett hozzájuk, mégpedig az, hogy a megemelkedett rezsiköltségek finanszírozására a kormány közel 195 millió forintos támogatást biztosít Gyomaendrőd számára.

Az pedig, hogy ebből az összegből tudják fizetni az energia többletköltségüket, lehetőséget adott arra, hogy az előzőleg kihúzott feladatok közül néhányat mégis megvalósítsanak. A rendezvények közül például csekélyebb forrásokból, de szeretnék megtartani idén is a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált, a Halászléfőző versenyt, valamint a Cibere Gyermeknapot is. Illetve határoztak arról, hogy azon rendezvényeket, melyeket nem közvetlenül az önkormányzat szervez – például az öregszőlői paprikáskrumpli főző versenyt és a böllérfesztivált –, szintén támogatják. Valamint kiírják a civil szervezeteket támogató alapokat, az előző évekhez képest 80 százalékos összegkeretig.

Végül Toldi Balázs ismertette, a költségvetés kiindulási alapja egyébként nagyságrendileg négymilliárd forint, amivel ebben a hónapban még foglalkoznak egy második fordulóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában