A levegő lovagjai

2023.02.23. 11:45

Az Edison Klub fejleszt, fejlődik Csorváson

Csorváson az Edison Klub 1988-ban azzal a céllal alakult meg, hogy ösztönözze a diákokat a kitalálásra, feltalálásra, fejlessze kreativitásukat. Időközben sok eszközt és tapasztalatot gyűjtöttek a Nemzeti Tehetség Program pályázatai segítségével is. Ezeket a Gulyás Mihály Iskolai és Művészeti Alapítvány támogatásával tudják benyújtani.

Csete Ilona [email protected]

Forrás: BMH

Az Edison Klub erre a tanévre A levegő lovagjai címmel pályázott a Nemzeti Tehetség Program keretében. Nyertek 2 millió forintot. A pénz még nem érkezett meg, a programban tervezett munkát, egy pneumatikus jármű építését nem tudják megvalósítani. Olyan tevékenységeket választottak, amelyek előkészítik ezt a munkát. Különböző áramköröket forrasztanak, faesztergálnak. 

A szülőktől kapott anyagi támogatással biztosították a legfontosabb beszerzéseiket. Kukla Imre, a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója 86 ezer forint értékben vásárolt nekik fecskendőket, szilikoncsövet, csapokat a pneumatikus-hidraulikus kísérletek elvégzéséhez. Szabados László villamosmérnök is rendszeres támogatójuk.

A klubvezetőt, Murvai Józsefet arra kértük, értékelje az elmúlt évüket: – Augusztusban egyhetes nyári Edison Klubot tartottunk, a magaslégköri ballonunk eszközeit tesztelték diákjaink. Ezek az eszközök 2021. augusztus 21-én 36 ezer 404 méter magasban voltak és a működésüket ellenőrizni, dokumentálni kellett. Október elején szerettük volna felbocsátani az újabb magaslégköri ballonunkat, de szeptember végén leállították azokat a követő oldalakat, amelyekre be voltak programozva az eszközeink. Így erre már csak a nyár elején kerülhet sor. E programunk fő támogatója Kukla Zsolt, aki a ballont megvásárolta nekünk. A hidrogént Kukla Imre, a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója biztosítja. Papp László csongrádi rádióamatőr végzi a hidrogéntöltést és a ballon felbocsátását majd - sorolta a tehetséggondozó pedagógus.

A klub A hónap feltalálója programot 2009-ben, a Kreativitás És Innováció Európai Évében indította a csorvási iskolában Kecskés Beáta tehetséggondozó szakkal is rendelkező tanárnővel. 

– Programunk fő támogatója kezdettől fogva dr. Weiczner Roland PhD, a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének megbízott vezetője, az Edison Klub egykori tagja. Ő segíti a kreativitás fejlesztését a csorvási iskolában. Ebben a tanévben hatvanezer forintot adományozott a diákok kiemelkedő munkáinak díjazására. A program keretében a diákok megfogalmazzák ötleteiket, vagy a különböző probléma-helyzetekre adott terveiket lerajzolják és gyűjtőládába dobják. Az értékelés során A hónap feltalálója oklevelet kap és ötezer forint pénzdíjat. De minden résztvevő emléklapot és valamilyen tárgyi jutalmat is kiérdemel. Edison egyik jelentős találmányához kapcsolódva általában egy LED lámpát.

Szeptembertől decemberig negyvennégy tanuló nyolcvanhét pályázatát értékeltük. Szeptemberben Madutai Máté 5. A. osztályos tanuló, októberben Orvos Gergő 5. B. osztályos tanuló, novemberben Gelegonya Vivien 5. A. osztályos tanuló, decemberben Kovács Martin Zoltán 5. A. osztályos tanuló érdemelte ki A hónap feltalálója címet.

Tanulmányi kiránduláson is jártak a klub tagjai, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának nyílt napján vettek részt. A kar képzéseivel ismerkedtek, látogatást tettek a robotika laborban. Horváth Csaba gépészmérnök, az Edison Klub egykori tagja kalauzolta a csorvásiakat, aki jól ismeri a Gépészeti Intézetet. Szluka András mérnök-informatikus is velük tartott, aki munkája mellett mesterképzésre jár (Szluka András az Edison Klubban készítette el szakdolgozatát a csoport bevonásával: az elektromos autójukat távirányíthatóvá alakította).

Sikeresek az egykori klubtagok is

Kónya Szabolcs Levente, az SZTE mechatronikai mérnök hallgatója, az Edison Klub egykori tagja, most államvizsgázik. A Tudományos Diákköri Konferencia mechatronika szekciójában 3. helyet ért el a súlypont vezérelt elektromos gördeszkával. Ezzel ő is továbbjutott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Páli Dávid, az Edison Klub egykori tagja az Óbudai Egyetemen mérnök informatikai hallgató. A csorvási klubhoz kötődő tehetségek sikeres életpálya előtt állnak.

Megkezdődött a kivitelezés, kell a segítség

A napokban elkezdődött az Edison Klub Közösségi Tér kialakítása. A munkálatokat a Csorvási Építőmester Bt. végezi. Baráth Lajos polgármester vezetésével az önkormányzat 2 éve nyert hatmillió forintot az iskola udvarán álló régi épület átalakítására. Az akkori forrás sem volt elegendő a kivitelezésre. Támogatókat várnak, hogy az épület átalakítását befejezhessék. Kukla Imre, a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója már gondoskodott az épület villamosenergia- és kommunikációs-kábel bekötéséről. A szerelési munkákat Gergely János villanyszerelő mester végezte. 

– Az átalakítási munkálatok után külső tárolóban tudjuk elhelyezni a motoros-vitorlás hajónkat, az elektromos autónk utánfutóját. Az épületben külön garázs várja majd az elektromos autónkat, fotólaborban kísérletezhetnek majd a diákok, a közösségi térben és a műhelyben tudjuk majd elhelyezni a közel egymillió forint értékű eszközeinket. Itt – mint egykor Edison Menlo Park-ról elnevezett laboratóriumában - minden rendelkezésre áll majd a diákok találmányainak elkészítéséhez - tette hozzá Murvai József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában