História

2023.02.08. 10:26

A Wenckheimekről forgatnak filmet Major Gyuláék

Hamarosan új lendülettel folytatódik a Wenckheimekről szóló film forgatása – tudtuk meg Major Gyula rendezőtől és Gyurkó Dániel producertől. Az alkotás sokrétűen mutatja majd be a család Békés vármegyei tevékenységét, sokrétű munkásságát.

Papp Gábor, [email protected]

A felújított kastélyt tavaly tavasszal adták át.

– Biztosak vagyunk abban, hogy a Wenckheimek sorsa nagyon sokakat érdekel, illetve abban is, hogy van egy fiatalabb nemzedék, amelynek tagjai kevesebbet hallottak a nemesi famíliáról. A film elkészítését éppen ezért kettős céllal kezdtük el. Egyrészt szeretnénk még teljesebb képet adni a családról, másrészt, szeretnénk közelebb hozni az általuk teremtett értékeket a fiatalokhoz – nyilatkozta hírportálunknak Major Gyula rendező-operatőr.

Mint elmondta, a történet fonalát ott veszik majd fel, amikor a Wenckheimek Magyarországra, illetve Békés vármegyébe érkeznek.

Major Gyula kiemelte, körülbelül egy éve felállt egy szakértői csoport, amelynek tagjai a család életét járják körül. Annak munkája során merült fel először, hogy érdemes lenne dokumentumfilmet készíteni a regényes életű Wenckheimekről.

Jeanne-Marie Wenckheim Dickenst dobozi otthonában keresték fel.

Major Gyula kifejtette, a csoportnak tagja Orodán Zsuzsa helytörténész, Váncsa Klára természettudományos muzeológus, Opauszki Zoltán békéscsabai önkormányzati tanácsnok, Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója. Major Gyuláék pedig vállalták, hogy elkészítik a filmet.

– Egy olyan szinopszis létrehozásában gondolkodunk, amely tényleg a kezdetektől végigkíséri a Wenckheimek Békés vármegyei tevékenységét – tette hozzá Major Gyula.

– A Wenckheimek Békés vármegyei históriája akkor kezdődik, amikor Wenckheim József Ágoston és Harruckern Mária Cecilia házasságot kötöttek.

Az alkotás sorra veszi majd, hogy mennyi mindent tettek le az asztalra a térségünkben, mennyi kastélyt, uradalmat építettek, amelyek ma is őrzik tevékenységük emlékét. Major Gyula ennek kapcsán kitért arra, hogy a Wenckheimek mai szóval ökológiai szemléletű gazdasági tevékenységet folytattak, amit szintén bemutatnak majd. Számos olyan dologról esik majd szó, amely az adott korszakban nagyon komoly újításnak számított. Pusztaszőlősön például szintén a mai szóval biogázt fejlesztettek, és annak segítségével világítottak.

– Rengeteg ilyen példaértékű és előremutató kezdeményezés fűződik a nevükhöz, és szociális téren is nagyon sokat tettek – folytatta a gondolatot Major Gyula.

Major Gyula Wenckheim Lászlóval koccint

A rendező-operatőr kitért arra, hogy készítettek már riportot az Argentínában élő Wenckheim Lászlóval, a Németországban élő Wenckheim Frédériccel, ahogy beszélgetést rögzítettek Jeanne-Marie Wenckheim Dickens-szel is, aki Dobozon lakik.

Major Gyula szólt arról, hogy Békés vármegyében tizenhét olyan kastély és udvarház található, amelyek egykoron a Wenckheim családhoz tartoztak. Ezek mindegyikére ellátogatnak majd a forgatás során.

A Németországban élő Wenckheim Frédériccel is felvették a kapcsolatot Major Gyuláék

– Bízunk abban, hogy találunk majd olyan idősebb embereket, akik egykoron dolgoztak a nemes famíliánál – tette hozzá Major Gyula, akitől megtudtuk, hogy hamarosan folytatják a megkezdett munkát. A film elkészítését dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja is segíti.

Felelősség és kötelesség

Opauszki Zoltán lapunknak hangsúlyozta, a mai generációknak felelőssége és kötelessége múltunk értékeinek feltárása.

– A Wenckheim család évszázadokon át töltött be nagyon fontos szerepet Békés vármegye, illetve az egész ország gazdasági, mezőgazdasági és kulturális életében – fogalmazott a békéscsabai önkormányzati tanácsnok. – Ma is kastélyok, kúriák és a kapcsolódó történelmi háttér őrzi mindezt. Családok, de egész települések kötődnek konkrétan a nemesi famíliához.

– Ahogy említettem, ennél fogva felelősségünk, hogy megpróbáljuk helyreállítani a Wenckheimek örökségét. Legyen szó a kastélyokról és parkokról, vagy a szellemi hagyatékukról.

Opauszki Zoltán hozzátette, a Wenckheimek olyan gazdasági formákat honosítottak meg, amelyek ma is élnek.

– Amit alkalmaztak, azok élenjáró technológiának voltak, és nagyon sokat tettek hozzá térségünk fejlődéséhez is – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában