Koszorúzás

2023.02.25. 18:19

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Gyulán, beszédet mondott Kónya István

Dr. Erdődi Lajos-emlékoszlopánál, illetve a monumentum közelében található gyulai evangélikus templomban tartottak megemlékezést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján szombaton délelőtt.

P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

Kónya István, Gyula alpolgármestere beszédében elmondta, a városban méltóbb helyen nem is hajthattak volna fejet az áldoztak emléke előtt, mint a szegények ügyvédje, dr. Erdődi Lajos emlékoszlopánál, aki a sorozatos koncepciós perek során védte az áldozatokat, a méltatlanul megvádoltakat, akiket a kommunizmus szörnyű gépezete igyekezett minden eszközzel maga alá gyűrni. 

– Történelmünk során sajnos sokaknál eredményes volt a kommunisták szándéka. Többek közt Mány Erzsébet és Farkas Mihály esetében is. A két ’56-os fiatalt, akik a kádári karhatalmistáktól védték településüket, az akkor még különálló Gyulavárit, gyorsított eljárásban ítélték halálra – idézte fel az alpolgármester. Kónya István kifejtette, amikor a kommunizmus áldozatai előtt fejet hajtunk, a jelenkor áldozataira is gondolnunk kell, hiszen az egykori rend utódai is számtalan családot tettek tönkre, sodortak válságba, kilátástalan helyzetbe. 

Kónya István, dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Csige Gábor jegyző helyezte el az emlékezés koszorúját Fotó: Kiss Zoltán

– 2000. június 13-án első Orbán-kormány határozatban foglalta a kommunizmus diktatúra emléknapját és időpontját, február 25-ét. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát – emelte ki, majd hozzátette, a kommunizmus erkölcsileg, morálisan zúzta szét a társadalmat, Istenben és egymásba vetett hitében rengette meg az embereket, hiszen a legalapvetőbb emberei értékeket kérdőjelezte meg: a hitet, a szeretetet, a megbocsátást azzal, hogy szétrombolta a kisebb és nagyobb közösségeket összetartó kapcsokat, és fölébe helyezte a pártstruktúrát a maga pribékjeivel és csinovnyikjaival. 

– A kommunizmus legnagyobb vétke talán mégis az volt hazánkban, hogy elvette tőlünk a történelmünket, a múltunkat, és egy másikat rakott a helyébe, egy kevésbé szerethetőt, amire kevésbé lehet büszke az ember.  Mert, aki büszke, az ellenáll, az felemeli a hangját. Ahogy tette azt Mány Erzsébet, Farkas Mihály és dr. Erdődi Lajos is – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában