BMKIK

2023.01.12. 13:30

Zajlik a szakmai versenyek előválogatója Békésben is

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

L. B.

Harminckilenc szakmában hirdettek versenyt

Fotó: BMKIK/Pintér Vince

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara területi előválogatója már zajlik. A megmérettetésen több mint ötszáz diák versenyez csaknem negyven szakmában – ismertették a kamaránál.

A versenyekkel azt a célt tűzték ki, hogy a gyakorlatigényes, fizikai szakmák társadalmi elismertségét és vonzerejét növeljék a Szakmát a kézbe szlogen jegyében. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a hároméves képzés végzős középiskolásainak, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) pedig az érettségit is adó, ötéves technikum végzőseinek szól.

A térségben mindig nagy érdeklődés mutatkozik a megmérettetés iránt, Békés a legjobb három vármegyébe rendre bekerül úgy is, hogy több intézmény tart előválogatót, és csak a legjobb diákokat nevezik be. Idén az informatikusok, a pincérek, a kozmetikusok és a nyomdaipari technikusok közül jelentkeztek a legtöbben, de sokan vállalták a versenyt az elektronikai, építészet, faipar, gépészet, művészet, közművelődés, kommunikáció, kereskedelem-marketing, üzleti kommunikáció, könnyűipar, közlekedés, ügyvitel, vegyipar, vendéglátás és turizmus szakcsoportban tanulók is.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kamarával közös megmérettetésén a fiataloknak megéri jól szerepelni. Egyrészt az, aki legalább 60 százalékosra írja meg a feladatlapot, részben mentesül az év végi vizsga alól, automatikusan jár neki a jeles. Másrészt az országos döntők legjobbjai közül válogatják ki azokat a versenyzőket, akiket neveznek majd az Európa- és világbajnokságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában