Elismerés

2023.01.25. 20:23

Posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak Tóth Sándor mezőberényi fafaragónak

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott Tóth Sándor mezőberényi fafaragónak. A díjat szombaton a XXVII. Magyar Kultúra Napja Gálán Budapesten, a Stefánia Palotában családja képviseletében Tóth Erika, Tóth Sándor fafaragó lánya vette át – tájékoztatott Facebook oldalán a mezőberényi önkormányzat.

P. G.

Tóth Sándor

„Az ünnepélyes gálaműsoron elhangzott; a mezőberényi Faipari Szövetkezet munkatársa már fiatalon bekapcsolódott a nomád nemzedék fafaragó mozgalmába. A Tokaji Alkotótábor és a Velemi Fafaragó Stúdió alapító tagjaként önzetlenül tevékenykedett. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége központi szereplőjeként számos tábort vezetett. Szakmai életútja során a népi bútorkészítés, funkcionális eszközök – így a szövés valamennyi eszköze – és a népi építészet, majd a szakrális építészet mentén közel fél évszázadon keresztül ért el szép sikereket, amellyel kiérdemelte többek között a „Népművészet Mestere", és a „Vas megye Kultúrájáért" díjat, „Gránátalma" és a „Békés Megyei Príma" díjat, valamint „Mezőberényért" elismerést vehetett át. Kimagasló alkotói- és közösségteremtő életútjára példaként tekint a fafaragó és hagyománytisztelő nemzedék. A magyar kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett életművéért posztumusz Magyar Kultúra Lovagja" címet adományozták neki.” – idézte Tóth Erikát az önkormányzati Facebook oldal.

– Tóth Sándor életvitele, alkotótevékenysége példaértékű volt nemcsak a mezőberényiek, de minden őt követő generáció számára is. Alkotói és közösségi munkája, valamint kiemelkedő közéleti tevékenysége alapján Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete a város lakóinak tisztelete és nagyrabecsülése kifejezéseként 2015. évben „Mezőberényért” kitüntető címet adományozott. Munkássága alkotásaiban él tovább, őrzik emlékét! – fogalmazott Siklósi István polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában