„Helyben vagyunk”

2023.01.11. 14:33

Nagy fába vágták a fejszéjüket a Kemencés Tanyán - galériával

Befejeződött a „Helyben vagyunk” – Eltérő földrajzi és kulturális hátterű fiatalok tapasztalatcseréje elnevezésű, egyhetes téli tábor a Kemencés Tanyán.

Ny.L.

Fotó: BMH

– Nagy fába vágta a fejszéjét a korábban csupán gyerektábori tapasztalatokkal rendelkező PONT MI Közhasznú Egyesület, mely a kétsoronyi Kemencés Tanyát működteti – hangsúlyozta értékelőjében Szlávik Krisztina projektvezető, az egyesület alelnöke. – A huszonhat, 14-18 éves fiatal sokfelől érkezett, a Délvidékről, Erdélyből, a Partiumból és Békés vármegye különböző településeiről. Azért jöttek, hogy megismerjék egymás szűkebb és tágabb környezetét, kicseréljék gondolataikat, együtt játsszanak, kiránduljanak, közösen főzzenek, énekeljenek, zenéljenek.

A táborszervező egyesület együttműködő partnere ezúttal az ÉKKŐ – Éltető Kapcsolatok Közössége Egyesület – amely Kárpát-medence-szerte tart kapcsolatot családokkal –, valamint a Mentálhigiénés Egyesület volt. Tagjaik a fiatalok közösségi felelősségvállalását elősegítő tréningek vezetését vállalták fel. Szlávik Krisztina kiemelte, a téli szünetet kitöltő tábor a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram támogatásával valósulhatott meg.

– A hét folyamán szlovák és székely napot is szerveztünk, ahol hagyományos ételeket készítettek és kóstoltak, egymás szokásait ismerhették, tanulhatták meg a táborlakók – hangsúlyozta a projekt vezetője. – A fiatalok látogatást tettek a Frankó tanya és Haluskaházban, ahol a békéscsabai szlovákság tárgyi emlékeit vették számba, és nem maradhatott ki a Gyulai Várfürdőbe való kirándulás és strandolás sem. A Kemencés Tanya szálláskapacitását meghaladta a létszám, de besegített a falu, a Római Katolikus Egyházközség is.

Az együtt töltött idő, a közös főzések és étkezések, a délelőtti tréningek és az éjszakába nyúló beszélgetések, a vidám éneklés és zenélés, a mese és a tánc, a kártyázás és a társasjátékok, a hajnali séta és a strandolás, mind hozzájárult a kapcsolatok erősítéséhez, egymás megismeréséhez, megszeretéséhez, és a vágyakozáshoz a következő találkozás után.

A program szakmai közreműködői a következők voltak: Bonnyai Sándor, a délelőtti önismereti tréningek vezetője, Lehöcz Mónika, az ÉKKŐ Egyesület vezetője, a napi program összefogója, Kiss András és Kiss Márton, a zenei műhelyek vezetői, Szász György, az esti programok, a World-coffee, a séták felelőse, Soós Emőke, a mesemondó est fergeteges előadója, Ledzényi Éva néptáncoktató, Pribojszki Ferenc és bandája, akik a talpalávaló zenét biztosították. Kovács Barna és Zsuzsanna Kálnokról, Árva Argita Királyhalomról érkezett a fiatalok kíséretében, az egész hét folyamán segítették a tábori életet, tevékenyen vettek részt a programokban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában