KHESZ

2023.01.31. 16:11

Szép fogások Békésben: az erőteljes állomány mellett új hal is feltűnt a Körösökön

A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége békéscsabai székházában kedden kora délután élő bejelentkezés keretében megtartották a „Szép fogások – Küldjön és nyerjen!” nyereményjáték sorsolását, amelyben a tavalyi fogási beszámolók kerültek terítékre. A mennyiségi top halfaj babérokat ezúttal sokkal határozottabban aratta le a ponty, a folyóvízek közül magasan vezet a Kettős-Körös.

P. G.

Fotók: khesz.hu

A KHESZ kiemelte, a halfauna lista újból örvendetesen gazdag képet ad, ezúttal 30 különböző fajt képvisel, köztük ismét szép számmal fellelhetőek a Békés megyei folyók őshonos halkészletét szinttájak szerint reprezentáló békés és ragadozó halak. Ennek kapcsán az egyik legörvendetesebb hírt egy 3,03 kilogrammos kecsege jelentette, ami pozitív megerősítést adott a KHESZ ritkuló fajok megmentéséért tett fáradozásait tekintve.

– Sajnos bizonyos inváziós fajok száma továbbra is magas, például a busa esetében, és szintén nem örvendetes, hogy új idegenhonos hal is feltűnt a Körösökön, nevezetesen az Észak-Amerikában tógazdasági haszonhalként kedvelt pettyes harcsa, amelynek egy példánya (1,48 kg) szeptemberében került horogra a Kettős-Körös alsóvízi szakaszán – tették hozzá. 

– A tavalyi nagyhalas fogásokban ezúttal a dévérkeszegek kondíciója erősödött leginkább, soha ennyi „lapátkeszeg” nem került még listára. Ismét van hatalmas vezérküszünk, góliát vörösszárnyú keszegünk, ami azt jelenti, hogy a klasszikus „bombahalakat” adó pontyos-amuros – és egyre inkább busákra irányuló – törekvések mellett, sokan továbbra is megbecsülik a kuriózum fogási élményeket. 

A ponty kategória abszolút legnagyobbját (23,40 kg) pedig azért is érdemes kiemelni, mert nem különb vízterületről került elő, mint az Élővíz-csatorna keskeny, városon kívüli szakaszáról.

A mennyiségi top halfaj babérokat ezúttal sokkal határozottabban aratta le a ponty 95 beszámolóval, amelyet az amur követett 27, illetve a süllő 13 listás beküldéssel. Ami a vizeket illeti, ismét a folyóvíz vitte el a prímet, közülük újra és magasan a Kettős-Körös 51 fogással, az örök második némileg leszakadva a Kákafoki-holtág lett 31 beszámolóval, mögötte a Hármas-Körös 25 beszámolóval, ami jól jelzi a folyók „igazát” a legfrekventáltabb, leghírhedtebb favorithalas holtági preferenciák mellett.

– A fogási beszámolók alapján persze ezúttal sem lehet teljes körű képet alkotni horgászvizeink élménylehetőségeinek és halállományának összességéről, mindenesetre az adatok továbbra is rendkívül színes spektrumot és ami sokkal fontosabb, számos őshonos fajt illetően stabil, erőteljes halállományt tükröznek vissza – emelték ki. A nyertesek listája a KHESZ Facebook oldalán olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában