Tavaszvárók

2023.01.29. 06:48

Hatalmas madártömeg gyűlt össze a Nagy-Zsombékon

A kora tavaszt idéző madártömegek népesítették be a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékot. A vadludak, récék, bíbicek mellett bütykös hattyú is feltűnt a nagy kiterjedésű szikes mocsár sekély vizeiben.

Az elmúlt napokban mintegy ötezer vadludat számoltak itt össze. Fotós: Balla Tihamér/KMNP

Mint a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán olvasható, az utóbbi hetekben sok csapadék hullott a Nagy-Zsombék térségében. Ennek köszönhetően mostanra nagy, összefüggő nyílt vizek alakultak ki a területen. Mivel egyelőre sem hó, sem jég nincs, így a mocsár kitűnő pihenő-, táplálkozó- és éjszakázóhelyül szolgál a különböző vízimadárfajok számára.

Az elmúlt napokban mintegy ötezer vadludat számoltak itt össze. Döntő többségük nagy lilik, de szép számmal vannak köztük nyári ludak is. Valószínű, hogy van bizonyos átmozgás a kardoskúti Fehér-tó és a Nagy-Zsombék között, így ugyanazok a madarak mindkét területet látogatják.

Népes récecsapatokat is megfigyeltek, melyeknek zömét tőkés récék alkotják, de vannak köztük csörgő, nyílfarkú és fütyülő récék is. Rendszeresen itt éjszakázik néhány darucsalád, a bíbicek száma pedig már elérte a nyolcszázat.  E madárgazdagság igazán tavaszt idéző látvány.

A vízi- és partimadarak számának növekedése idecsábította a rájuk vadászó ragadozó madarakat is. Időnként feltűnik a határban néhány fiatal rétisas. Próbálgatják vadásztudásukat, igyekeznek elkapni egy-egy könnyebb prédának ígérkező vízimadarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában