Együttműködnek a gazdákkal

2023.01.18. 17:37

Folytatódik a munka a békési földek öntözéséért

Tovább folytatódik a munka a Békés határában lévő földek öntözésének megoldása érdekében – tájékoztatott Polgár Zoltán alpolgármester, aki a napokban a gazdák képviselőivel, Hódos Pállal, Laukó Imrével és Szatmári Tamással egyeztetett az eddig történtekről, illetve átbeszélték a jövő feladatait is.

P. G.

Folyamatosan lépnek előre az öntözés érdekében

Forrás: Apáti-Nagy Lajos

Az alpolgármester emlékeztetett rá, tavaly augusztusban helyszíni bejárást tartottak az érintett területen, hogy a földtulajdonos gazdákkal közös megoldást találjanak az öntözésére.

Az előzményekről kiemelte, az aszály sújtotta területek öntözési lehetőségeinek bővítéséért fogott össze 23 békési gazda, hogy 1000 hektár területet a környező csatornákból nyert vízzel öntözhessenek. A Békés határában lévő területek közel 60 gazda tulajdonában vannak, azonban a száraz időjárás és a megváltozott klíma miatt azokon a földeken, ahol az öntözésre nem tudtak kellő anyagi erőforrást biztosítani, szinte száz százalékos veszteség keletkezett mind a kukorica-, mind a napraforgótermésben. Akkor Hódos Pál, Laukó Imre és Kis András a többi gazda képviseletében azzal a kéréssel fordult az alpolgármesterhez, illetve az önkormányzathoz, hogy engedélyezzék az érintett mintegy 5 kilométer hosszúságú csatornák kitisztítását, rendbetételét.

– Az összefogás első eredményei már meg is vannak, hiszen a csatornát megtisztították, kiszedték onnan a fákat, bokrokat, és azt ledarálták. Kotrógépet is szeretnének igényelni, amivel még hatékonyabbá tennék a csatorna vízellátását – tette hozzá közösségi médiában közzétett posztjában Polgár Zoltán. A fejlesztésekért felelős alpolgármester kifejtette, kérésüknek megfelelően megkezdte az egyeztetéseket, hogy minél előbb megnyugtatóan rendeződjön a kérdés.

– Békés agrártelepülés, ahol a nagyon kemény és fontos munkát végző gazdák mindig fontos szerepet töltöttek be. Kötelességemnek érzem, hogy minden előremutató kezdeményezésüket mi is támogassuk – hangsúlyozta tájékoztatásában Polgár Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában