Magyar Posta

2023.01.21. 11:29

Drágult a levélfeladás: mutatjuk az új árakat

Több dolog is változott az elmúlt időszakban a Magyar Posta háza táján. Változott például az elsőbbségi kézbesítési ideje, a nyitva tartó posták száma és persze az árak is.

Beol.hu

A díjak emelkedése elmarad az infláció általános mértékétől /Fotó: Hegedűs Márk/

A vállalat célja továbbra is az, hogy szolgáltatásai az ország minden pontján és a jogszabályoknak megfelelően elérhetőek legyenek. Ehhez viszont például árakat kellett emelni – írja a ripost.hu.

Íme a postát érintő legfontosabb változások

2023. január elsejétől a lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti tömegkategóriában minimálisan változtak az árak.

A belföldi elsőbbségi levél díja 25 Ft-tal, 225 Ft-ról 250 Ft-ra, míg a szintén belföldi nem elsőbbségi levél díja 15 Ft-tal, 160 Ft-ról 175 Ft-ra változott.

A díjak emelkedése tehát elmarad az infláció általános mértékétől – áll a posta tájékoztatójában, amiben kiemelik, hogy régiós viszonylatban a Magyar Posta levélfeladási díjai még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Változik emellett a többletszolgáltatások tarifája is: a papíralapú feladásoknál az ajánlott többletszolgáltatásért és a tértivevény többletszolgáltatásért 45 Ft-tal kell majd többet fizetni. Továbbra is kedvező díjjal érhetők el az elektronikus adattal feladott ajánlott és tértivevényes levélküldemények. Előbbi többletszolgáltatás tarifája 460 Ft-ról 495 Ft-ra, utóbbi díja 325 Ft-ról 360 Ft-ra módosul.

Változott az elsőbbségi levelek kézbesítési ideje

Az Országgyűlés még tavaly megszavazott egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében az elsőbbségi levélküldemények legalább 85%-át az eddigi feladást követő munkanap helyett a feladást követő második munkanap végéig kell csak kézbesítenie a postának. Vagyis az elsőbbségi levelek jó része egy helyett két nap alatt érkezik meg a címzetthez.

Több posta nyitott újra

A Magyar Posta Zrt., az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján 32 településen 45 posta szüneteltetését oldották fel azok közül, amik bezárásáról még 2022 októberében döntöttek. A tárgyalások értelmében a települések vállalták, hogy az adott posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizetnek. Az aktuálisan működő postákról a posta.hu weboldal postakereső menüpontjában lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában