Magyar honvédség

2023.01.16. 11:55

Bakancstól a rohamsisakig: leendő katonáknak indult alapkiképzés Békéscsabán - videóval

Huszonnégy katona számára indítottak egységes alapkiképzést hétfőn Békéscsabán, akik pár hét múlva vagy tartalékosok vagy szerződésesek lesznek. Az oktatás elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmaz. A tapasztalatok szerint egyre népszerűbb a folyamatosan fejlődő, modern technológiával felszerelt magyar honvédség.

Licska Balázs [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

Tavaly szeptemberben vezették be az egységes alapkiképzést, és a korábbi szegedi és kecskeméti oktatás után most Békéscsabán tanulnak az újoncok. A huszonnégy jelentkező közül 18-an újonnan érkeztek, hatan pedig korábban szerződést kötött tartalékosok. A 18 újonnan regisztráltból kilencen Békés, kilencen Csongrád-Csanád vármegyeiek, a korábban szerződést kötöttek közül öten békésiek, egy pedig csongrád-csanádi.

A jelentkezőkkel hétfőn Békéscsaba határában, a repülőtér melletti AB Expo épületében adatokat egyeztettek, majd felszerelték őket mindenféle egyenruhadarabbal – a bakancstól a pólókon át a rohamsisakig –, a katonajelöltek pedig aztán átöltözve beültek a tanterembe. Mivel a mostani egységes alapkiképzést a Fekete Imréről elnevezett 101. területvédelmi zászlóalj szervezi, a nebulók megismerkedtek többek között a névadó történetével is.

A munka- és balesetvédelmi oktatást követően a kiképzéssel kapcsolatban hallhattak tájékoztatót a jelentkezők, hogy mi a házirend, illetve, hogy miként épül fel majd egy nap a számukra a jövőben. A későbbiekben többek között alaki, harcászati, tereptani, fegyverismereti, híradós ismereteket szereznek, azaz általános katonai felkészítésen vesznek részt, és ennek vannak elméleti és gyakorlati elemei egyaránt – ismertette Braun Tibor őrnagy, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője.

Azok, akik az öthetes egységes alapkiképzést követően szerződéses katonai szolgálatot vállalnának – és meg is felelnek a követelményeknek –, egy hét adminisztráció után kéthetes továbbképzésen vesznek részt. Így a nyolcadik hétre, nagyjából március közepére tehát szerződéses katonaként kezdhetik meg pályafutásukat a fogadó alakulatnál.

A többiek pedig tartalékosok maradnak, és amikor a honvédségnek, a magyar államnak szüksége van a szolgálataikra, akkor előzetes egyeztetés alapján – hiszen senkinek sem kerülhet veszélybe a családi élete és a munkahelye – behívót kapnak. Ilyen fordult elő például a koronavírus-járvány idején, amikor a kórházakban teljesítettek szolgálatot, de a határ védelmében szintén besegítenek. Ugyanakkor a képzés sem ér véget számukra az egységes alapkiképzéssel. Az ismereteiket folyamatosan bővíteniük kell, különféle szakterületekkel ismerkednek meg.

Braun Tibor őrnagy, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője szerint egyre népszerűbb a folyamatosan megújuló honvédség, hiszen a katonák 21. századi technológiákkal, eszközökkel dolgoznak. Olyan műszaki, informatikai ismeretekre tesznek szert, amely segít a civil életben való elhelyezkedésben is. Hozzátette, hogy a Békés vármegyei érdeklődők személyesen a békéscsabai, Andrássy úti irodában jelentkezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában