Szakmai anyag

2023.01.08. 14:33

Az újszülötteknek ültetett fákkal is óvják a környezetet Békésen

A város környezeti állapotáról is tárgyalt legutóbbi ülésén a békési képviselő-testület. A szakmai anyagban sok kérdést megvizsgáltak: a szennyvíz elvezetésétől egészen az újszülöttek számára elültetett fákig.

P. G.

Nagy siker a településen a Babafa program

Fotó: Für Henrik

Mint az a szakmai anyagból kiderül, a település és térsége az ország kevésbé szennyezett levegőjű részéhez tartozik. Az ásott mederben folyó Kettős-Körös vize az országos átlagnál tisztább, I-II. osztályú besorolású, kiváló-jó víz több év átlagát figyelembe véve. A dánfoki szabad strandon a 2019-es fürdőzési szezonban levett vízminták mindegyike megfelelő minőségű volt.

A város ivóvízminőségének értékeléséhez áttekintették az Országos Vízminőségi Adatbázis adatait. Az ivóvíz kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai szempontból is megfelelő minőségű volt.

Az anyagban szó esik a szennyvíztisztító telepről is. A csatornamű Békés területén keletkező, zömmel kommunális eredetű szennyvíz elvezetésére szolgál. A csatornahálózat elválasztott rendszerű. A település területén keletkező szennyvizek a szennyvíz öblözeteknek megfelelő átemelőkbe jutnak, majd az átemelőkben üzemelő szivattyúk nyomóvezetékeken keresztül juttatják a szennyvizet a csatlakozó öblözetekbe. A Békésen üzemelő közbenső átemelők száma tizenkilenc. A tisztítótelepre egy főátemelő juttatja ki a szennyvizet.

Az illegális szemétlerakás Békésen is problémákat jelent. Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében térfigyelő kamerák telepítettek, és figyelmeztető táblákat is kihelyeztek. A kamerák már meglévő rendszerhez kapcsolódnak. A beavatkozással kiszűrhetőek lesznek az illegális szemetelést végzők.

Békés a zöldfelületek szempontjából szerencsés elhelyezkedésű terület, hiszen a település keleti oldalán végigfutó Kettős-Körös és a város szövetét meghatározó Élővíz-csatorna olyan mikroklímát alakít ki, amely a növényzet és egyéb élőlények számára kiváló élőhelyet biztosít. Ezek a zöldfelületek nagyrészt összekapcsolódnak, így városban az élőhelyek fragmentációja, széttöredezettsége még nem számottevő. A parkfenntartási és köztisztasági feladatokat a BKSZ Zrt. végzi. A Békésen 2020-ban indult „Mert fából lesz az erdő” faültetési program keretében minden békési lakcímmel rendelkező újszülött kaphat egy facsemetét, amelyet vagy az önkormányzat által kijelölt helyen ültethet el, vagy hazaviheti és otthon gondoskodhat róla. Az elmúlt években az önkormányzat egyébként mintegy félezer fát ültetett el az említett programban, és egyéb módokon a településen.

A  településen minden évben sok ezer egynyári növényt ültetnek ki a virágágyásokba. A városi klímát jól tűrő, az erős napot és a félárnyékot is egyaránt viselő büdöskék, cserjés margaréták, begóniák, díszcsalánok, muskátlik, záporvirágok, rézvirágok, hamvaskák, nebáncsvirágok változatai és színükben vagy habitusukban különleges virágok kaptak helyet, mint a verbéna, más néven a vasfű, lisztes zsályák, sétányrózsák, vagy például a Kleopátra tűje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában