Nyolcvankét gömbkőris

2022.11.05. 14:14

Újabb babafákat ültettek el Békésen - galériával

Nyolcvankét gömbkőrist ültettek el az elmúlt egy évben született békési újszülöttek és családjaik tiszteletére szombaton reggel a városban, a 470-es út mellett haladó kerékpárút mentén. Hetvennégy esetben a szülők azt kérték, hogy otthonukban ültethessenek fát gyermeküknek, nekik hét közben, szerdán szilvafákat biztosított az önkormányzat. A hétvégi eseményen gyermekek, szülők, nagyszülők, családtagok egyaránt részt vettek.

Papp Gábor, [email protected]

Varsandán Áron és kisfia, Varsandán Levente együtt ültetett fát

Fotó: Für Henrik

Békés Rabatin Balázs és Rabatin-Farkas Hajnalka tizenöt hónapos kislányukkal, Liza Annával érkezett a szombat reggeli, illetve délelőtti faültetésre. Mint azt lapunknak elmondták, nagyon örülnek a kezdeményezésnek, a Babafa-programnak.

– Egészen különleges érzés lesz, hogy kislányunk és a fa tulajdonképpen együtt nő majd. A városban korábban nem volt ilyen akció, ez egy néhány éve bevezetett újítás. A gömbkőrishez a szülők, nagyszülők, a családtagok egyaránt kijárhatnak, gondozhatják majd, s a fa biztosan nagyon szép emlékeket idéz majd fel sok éve múlva is – tette hozzá az édesanya.

 

Ökrös Sándor párjával Szandival, egyéves kislányukkal, Liával és ötéves kislányukkal, Noémivel közösen vett részt a rendezvényen: – A program óriási lehetőség a családok részére. A babafák kifejezik, hogy a gyermekeket és a szüleiket a gyökereik idehúzzák Békésre. Bárhova elmennek, majd visszajönnek, egészen egyedi pillanatokat szerezhet, hogy meg tudják nézni azt a fát, amit sok évvel ezelőtt ültettek. Ez egy nagyon fontos dolog – tette hozzá Ökrös Sándor.

Kálmán Tibor polgármester köszöntőjében elmondta, a Babafa-programmal szeretnék még ünnepélyesebbé, még maradandóbbá tenni a gyermekek születését: – Emellett bízunk abban, hogy a kezdeményezés erősíti a gyerekek és a szülők városhoz való kötődését – fogalmazott, majd hozzátette, arra is lehetőséget adtak, hogy aki szeretné, otthonában ültessen fát gyermekének, nekik szilvafákat adtak át még szerdán.

Kálmán Tibor kitért arra, hogy számos lehetőséggel igyekeznek segíteni a fiatalokat, a szülőket és a gyermekeket a városban. Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül szólt a babacsomagról, a tanévkezdési támogatásról, a helyi intézmények látogatását elősegítő Nebuló-bérletről, valamint az életkezdési támogatásról. Mint kifejtette, igyekeznek mindent megtenni azért, hogy mind a szülők, mind a gyerekek jól érezzék magukat Békésen. 

Polgár Zoltán alpolgármester, a program kezdeményezője elmondta, a képviselő-testület még 2020-ban döntött arról, hogy az abban az évben, majd az azt követően született békési gyermekek tiszteletére egy-egy facsemetét ültet, illetve ajándékoz családjuknak. 2020-ban ötven család vett részt a programban, tavaly pedig már százhetven. 2021-ben kezdődött meg a Babafasor ültetése a 470-es út mellett található kerékpárút mentén. Akkor hatvannégy gömbkőrist ültettek el a területen, ami máris különleges látványt nyújt mind a Békésre érkezőknek, mind az onnan Békéscsaba irányába közlekedőknek. Polgár Zoltán szólt arról, hogy három fa a nagy hőség miatt kiszáradt a nyáron, azokat már pótolták is azóta. Egyébként az önkormányzat, a helyi önkormányzati tűzoltóság és persze a családok folyamatosan gondoskodtak, illetve gondoskodnak a fák locsolásáról, gondozásáról.

Névre szóló táblák is készültek

Polgár Zoltán kitért arra, hogy a programon kívül a napokban a Táncsics utcán hetven fát ültettek el, és hamarosan Dánfokon is hetven új kocsányos tölgy ékesíti majd a területet. Kiemelte, az elmúlt két évben mintegy félezer fát ültettek el Békésen, és ezt a munkát folytatni fogják a jövőben is. 

A Babafa-programról szólva kiemelte az előzetes szervezésben, a családokkal való kapcsolattartásban kulcsszerepet betöltő védőnők munkáját, a fák elültetésében oroszlánrészt vállaló BKSZ Kft. tevékenységét, valamint a békési önkormányzati tűzoltóság segítségét.

Az önkormányzat a gyerekek neveivel ellátott egyéni táblákat is készíttetett az alkalomra, amelyek felkerültek a fák mellé, így minden család, illetve felnőve minden gyermek is pontosan tudni fogja, hogy melyik gömbkőrist ültették neki a program keretében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában