Nemzetiségek napja

2022.12.17. 16:47

Zene, kiállítás és mesterségbemutató Mezőberényben

Több programot rendeztek a nemzetiségek napja alkalmából pénteken a mezőberényi Orlai-házban.

P. G.

Az esemény keretében Hevesi Rómeó grafikáiból nyílt kiállítás, amelyet Horváth Róbert, a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitott meg. Az Orlai-ház tudosításából megtudtuk, hogy Horváth Róbert elmondta, az alkotó autodidakta művész, csak ez év áprilisában kezdett el komolyan rajzolni. Hevesi Rómeó magáról elárulta, rajzolni mindig szeretett, de ezt az utóbbi időkig nem vette komolyan. Március végén olvasott a Bibliában a talentumról, hogy ezzel kezdeni kell valamit, aki megkapta, az felelősséggel tartozik érte. Akkor döntötte el, hogy fejleszteni fogja magát. Budapesten a Művészházban jobb agyféltekés rajzolást tanul. Makra Péter meglepetésként egy dalt énekelt Hevesi Rómeónak, aki maga is közreműködött az előadásban. 

 

Horvát Róbert a nemzetségi nap alkalmából évértékelőt is tartott. Szólt arról, hogy áprilisban nemzetközi roma napot tartottak, nyáron a közösségi házukban nyolcvan gyereknek kéthetes tábort szerveztek. Augusztusban a jó tanulókat, jó sportolókat kirándulásra vitték. Decemberben száz gyereknek Mikulás-csomagot, illetve az idősek ajándékcsomagot adtak. 

Ezzel párhuzamosan Lakatos Mihály kosárfonó mester tartott workshopot. A kosárfonás Mezőberényben is gazdag hagyománnyal bír. Napjainkban a Mécses Egyesület lakói közül többen foglalkoznak kosárfonással, és készítenek változatos termékeket. A roma mesterség bemutatón a szakma alapjaiba nyerhettek betekintést, aminek jövőre, április 8-án a roma kultúra világnapja alkalmából folytatása is lesz.

A gyerekeknek Diószegi Eszter grafikusművész tartott kézműves foglalkozást, akik papírt fonhattak.

A workshop kísérőprogramként a gyermekeknek a színházteremben Tücsök Peti „Varázscsengő” címmel adott műsort, majd a Mikulás is ellátogatott a kicsikhez, és egy-egy vers elmondása, dal eléneklése után csomagot adott át nekik.

A főként autentikus cigányzenét játszó, öttagú Ham Ko Ham együttes hangulatos koncertet adott. A pörgős zenére előbb a gyerekek, majd a felnőttek is táncra perdültek. Ezt – a Csoóri Sándor Program támogatásával – a Berény Táncegyüttes táncháza követte Borgula Bendetta és Baracsi Gergő vezetésével. Végül a résztvevők a berényi becsinált levest kóstolták meg, illetve tombolasorsolást is tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában