Szokások és hagyományok

2022.12.26. 07:28

Így ünnepelnek Békés megye ismert zenészei

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Az ünnepi időszakban bizonyos hagyományok, családi tradíciók, rítusok nagyon fontos szerepet kapnak. Nincsen ez másként a hírességeknél sem.

T. N.

Hevesi Tamás és felesége Kriszta felosztják egymás között a tennivalókat

Forrás: Facebook

Minden családban megvannak a hagyományok, szokások, hogy mikor díszítik fel a fát, vagy éppen milyen menü kerül az ünnepi asztalra. Ezúttal Békés megye ismert zenészei meséltek arról, hogy náluk hogyan telik az év legszebb ünnepe.

Balázs Paliék a szentestét általában szűk családi körben töltik, hármasban a gyermekkel és a párjával. A két karácsonyi napon pedig a nagyszülőkhöz szoktak elmenni. Ilyenkor az ember nyugalmasabb vizekre evez. A csabai énekes és családja is igyekszik „másabb” hangulatban eltölteni ezt a néhány napot, mint a sima hétköznapokat.

– Én azért is szeretem ezt az ünnepet, mert az ember egész évben elég nagy fordulaton teszi a dolgait, de ilyenkor igyekszünk mindent félretenni és a nyugalom jegyében eltölteni ezt a rövid időszakot. Ezeken az esténken beszélgetünk, előkerülnek a korábbi fényképek, hiszen a gyermek kapcsán sok olyan dolog van, amit az ember szívesen visszaidéz. Továbbá nagy römipartikat szoktak ilyenkor csapni.

Balázs Pali igyekszik feltöltődni az ünnepek alatt

Persze a finom falatok sem maradhatnak el. Pali édesanyja készíti el a halászlevet és a töltöttkáposzta is helyet kap minden évben az ünnepi menüben. A sültek mellett az énekes párja által készített sütemények sem hiányozhatnak az asztalról.

Balázs Palinak bőven van mit ünnepelnie, hiszen 2022 nem csupán egy nagyszabású csabai koncertet eredményezett, de megjelent a 20. lemeze is. Az ide év végére még akad egy kis tennivalója. 

– A két ünnep közt és szilveszterkor is lesz koncertem. A jövő évi tervek is megvannak már, le vannak írva. Az év első negyedévében majd várható egy újdonság, de ezeket majd a megfelelő időben fogom megosztani a közönségemmel.

Az ünnep közeletével Hevesi Tamás reszortja a fa és az ünnepi menü hozzávalóinak a beszerzése, majd a fenyő feldíszítése is. A vacsora elkészítése pedig a felesége, Kriszti feladata.

– Nálunk minden évben más kerül az asztalra. Egy étel azonban sosem maradhat ki, a halászlé. Mindféle túlzás nélkül mondhatom, hogy Kriszti abban világbajnok.

A népszerű énekes igyekszik egész évben nyitott füllel járni, és olyannal megajándékozni a családját, amire szükségük van, aminek biztos, hogy örülnének. Természetesen ebből a házikedvencek sem maradhatnak ki.

– A mi cicánk és kutyánk, illetve az anyósomnál lévő három kutyus is kap egy kis karácsonyi meglepetést.

Hevesi Tamás elmondta, hogy rég játszott már Gyulán, így bízik abban, hogy a következő esztendőben egy nagy koncerttel térhet majd haza Békés megyébe.

Pihenéssel töltik az ünnepet a Mudfield zenekar tagjai
Fotós: Sütő Zoltán

Karácsonykor általában mindenki visszább vesz a tempóból és igyekszik feltöltődni és nyugodt körülmények között ünnepelni a szeretteivel. A Mudfield zenekarnál azonban ennek pont az ellenkezője történik.

Az igazat megvallva a karácsony az egyik legpörgősebb ünnep nálunk (is), folyamatos mozgással, evés-ivással, sürgés-forgással, egyszóval igazi tolvajtempós időszak, ha nem lenne elég az egész éves rock'n'roll – árulta el az együttes énekese, Kovácsovics Máté.

A zenekarnál a fadíszítéssel indul a délelőtt 24-én. Az égősor kibogozásának stresszes folyamata alatt már koccintanak, onnastól kezdve pedig nincs leállás, folyamatosan csipegetnek és kortyolgatnak, hogy aztán este is egy fél mákos bejglivel a kezükben hadonászva bontsák ajándékokat. 

– Szenteste napján mi látjuk vendégül a nagycsaládot, hogy aztán majd másnap és 26-án a barátokkal is ünnepelhessünk, illetve hogy azért magunkkal is foglalkozhassunk egy kicsit, mert az is elengedhetetlen az ünnep alatt. Halászlé, töltött káposzta, pulyka- és más szárnyas sültek, és egy csomó sütemény lesz terítéken. Az innivalók szempontjából is izgalmas a helyzet, hiszen a pálinkákból a birsalma, a szilva, az irsai és az otelló is résztvevő lesz. 

Az együttes énekes hozzátette, hogy a korábbi esztendőkben végignyomták a decemberi hónapot, viszont most nagyon jól jön a pihenő a hétvégézések után. Január 14-én folytatják Budapesten a Magyar Zene Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában